Despre

Parchetul, aşa cum este definit de Wikipedia, este “un mozaic geometric din piese de lemn utilizat pentru efectul său decorativ”.  Parchetul datează din anii 1600; atunci a fost inventat şi a început să fie folosit ca pardoseală, în Franţa.

despre parchet

Despre parchet - Scurt istoric

„Parchet” este un cuvânt care provine din limba franceză, de la vechiul cuvânt „parquet”, ce la origine însemna un spaţiu mic, închis, un soi de debara. Pardoselile de parchet au apărut mai întâi la Versailles, în 1964, şi au înlocuit pardoselile de marmură, care erau grele, reci şi necesitau spălare constantă, ducând la putrezirea grinzilor de lemn de dedesubt. De atunci, pardoseala de parchet a devenit una dintre cele mai admirate tipuri de pardoseală şi a fost folosită în cele mai pretenţioase castele sau conace, în Franţa, Anglia, Germania, cam peste tot în lume.

Despre parchet - Generalităţi

Parchetul a fost utilizat ca pardoseală de secole şi s-a dovedit un real succes; printre calităţile sale se numără căldura, aspectul extraordinar, rezistenţa şi posibilitatea de a fi raşchetat, ceea ce îi conferă o durată de viaţă la fel de lungă ca şi a casei în sine (poate dura chiar şi peste 100 de ani, cu condiţia să fie bine întreţinut). Fiind o pardoseală din material natural şi prietenos cu mediul înconjurător, în ultimele decenii a cunoscut o revenire în forţă.

Pardoseala de parchet este formată din piese rectangulare de lemn (dreptunghiuri, trapeze, paralelograme, benzi, etc), care pot fi aşezate după diverse modele. Montarea se face pe o structură de lemn de sub pardoseala vizibilă (sistem mai vechi) sau pe o şapă de beton, eventual cu un strat adiţional, fono şi termoizolant (sistem mai nou). In trecut, parchetul se lipea de stratul său suport cu bitum cald; acum se montează cu adeziv special, la rece. Finisarea se poate face cu ceară (finisajul tradiţional al parchetului) sau cu diverse lacuri, lucioase sau mate, special concepute pentru acest tip de pardoseală. Parchetul se poate monta piesă cu piesă, acesta fiind montajul tradiţional, un proces de durată şi care necesită răbdare şi experienţă, sau poate veni în panouri premontate, ceea ce scurtează mult timpul de lucru „in situ”. In ultimele decenii a apărut şi parchetul laminat, format din bandouri late de material furniruit în culoarea dorită, montat pe un suport termoizolant direct pe şapă.

Despre parchet - Modul în care o pardoseală de parchet sporeşte calitatea căminului

Parchetul conferă stil şi caracter de unicitate unei case. Design-ul parchetului, ca şi aspectul său intrinsec, care pune în valoare fladerul lemnului (acel desen specific al inelelor lemnoase), poate crea o atmosferă caldă, de bun venit, în orice spaţiu, fie el rezidenţial sau de birouri.

Parchetul are aceeaşi calitate de obiect de valoare ca şi o piesă veche de mobilier sau un instrument muzical original, păstrat din generaţie în generaţie. Este probabil cea mai elegantă pardoseală, combinând desene geometrice variate cu aspectul atât de plăcut şi intimist al lemnului.

Iată câteva dintre cele mai utilizate stiluri ale parchetului:
- Tipul de parchet „herringbone” este probabil modelul de parchet cel mai utilizat din toate timpurile; cu ajutorul unei montări tip „brăduţ”, se obţine un rezultat destul de sofisticat, ce poate fi pus în valoare suplimentar prin mobilare şi decorare adecvată a restului încăperii. Lamelele de parchet în acest caz sunt dreptunghiulare.

- Versiune a tipului „heringbone” este „double herringbone”, în care în loc de o lamelă de montează câte două.

-  Un alt stil de parchet care a pornit de la primul menţionat este parchetul „chevron”, în care lamelele de parchet sunt paralelograme, nu dreptunghiuri. Acest tip este mai scump, tocmai datorită efortului de tăiere a lamelelor sub un alt unghi decât cel de 90. Montarea unui astfel de parchet cere mult mai multă rigoare şi o mână de lucru profesionistă, cu multă experienţă acumulată. Rezultatul însă este pe măsură.

Toate aceste trei modele pot fi montate în paralel cu unul dintre pereţii încăperii respective sau pe diagonală, dacă dorim ca încăperea să pară mai mare.

- Un alt model de parchet este cel denumit „basket weave” (împletitură de coş)  în care lamelele sunt montate astfel încât să formeze mici blocuri perpendiculare care dau senzaţia unei împletituri de răchită. De regulă se foloseşte aceeaşi esenţă lemnoasă; totuşi, dacă sunteţi în căutare de extravaganţe, puteţi alege esenţe diferite pentru a crea un efect singular. Atenţie însă pentru a nu „supraaglomera” încăperea printr-un parchet prea elaborat!

- Modelul de parchet „brick” (cărămidă) este, aşa cum îi spune şi numele, tipul de montare în care lamelele de parchet replică zidăria de cărămidă clasică. Există unele opinii că acest model ar fi prea simplu şi deci plicitisitor; există totuşi posibilităi de variere, prin utilizarea de lamele de dimensiuni diferite sau cu un flader al lemnului mai accentuat, care să confere pardoselii un aspect rustic.

Despre parchet - Câteva caracteristici esenţiale

1. Despre parchet - Este extrem de durabil şi îşi păstrează calităţile estetice

Parchetul refuză pur şi simplu să îmbătrânească. De la castelele monument de arhitectură şi până la casele moderne cu plan liber şi pereţi vitraţi în întregime, interioarele ecletice, vintage sau „industriale” parchetul se adaptează cu uşurinţă oricărui decor. Deşi cele mai utilizate stiluri sunt cele tradiţionale („herringbone”, „chevron”), tehnicile moderne de tăiere cu ajutorul laserului au creat oportunităţi variate, care să se muleze pe orice stil.

2. Despre parchet - Are o textură deosebită, nonrepetitivă

Parchetul, prin textura sa specială, umanizează spaţiul în mai multe moduri: introduce o gamă de umbre subtile, adaugă adâncime spaţiului, conferă interes vizual încăperilor prin etalarea fladerului lemnului, este o pardoseală caldă care te invită să o străbaţi desculţ. Spaţii care altfel ar fi arătat neutre şi neinteresante capătă personalitate doar prin schimbare pardoselii existente cu una de parchet.

3. Despre parchet – „Rezolvă” cu stil spaţii „ingrate”

Un exemplu tipic în acest sens sunt holurile lungi din apartamentele decomandate, din care se face accesul către diversele încăperi. Spaţiul lung, îngust şi lipsit de interes poate fi însufleţit, simplu, prin montarea unei pardoseli din parchet natur, cu un design variat, care să conducă privirea de-a lungul holului, spre diversele puncte de atracţie din restul casei. Parchetul este perfect şi pentru zona de intrare în casă, dacă doriţi să creaţi un mic spaţiu de „bun venit”, reprezentativ; de exemplu, micul hol de intrare poate primi ca finisaj o pardoseală de parchet bogată în detalii geometrice şi delimitată de restul cu o bordură elegantă. Parchetul poate fi folosit cu succes şi în camerele de baie, cu condiţia să alegeţi un lemn rezistent la umezeală (de exemplu, bambus sau tek), spaţiile dintre lamelele de parchet să fie bine sigilate, iar camera respectivă să dispună de ventilaţie naturlaă (fereastră).

4. Despre parchet - Parchetul „cameleon”

Parchetul se poate combina bine şi foarte bine cu toare culorile, astfel incât nu există paletă coloristică în care să nu poată fi integrat. Mai mult, tehnologiile moderne fac ca orice parchet să poată fi băiţuit, lăcuit sau vopsit în orice nuanţă doriţi, la comandă, astfel încât nu sunteţi obligat să vă rezumaţi la nuanţele naturale ale cherestelei. Astfel, de la parchetul brun închis, aproape negru, la cel palid, gri deschis sau de un bej aproape de alb, totul este posibil.

5. Despre parchet - „Iubeşte” covoarele

Indiferent de tipul de covor pe care îl preferaţi, acesta va fi pus în valoare pe o pardoseală de parchet. Kilimuri, simple preşuri moştenite de la străbunici, ţesături africane, covoare moderne shaggy sau clasice persane, chiar şi blănuri de animale vor arăta superb etalate pe parchet.

6. Despre parchet - Defineşte şi cucereşte spaţiul

In casele moderne cu plan liber, care uşurează mişcarea şi interacţiunea socială, este uneori dificil să se definească ariile de funcţionalitate (de exemplu, să se separe spaţiul alocat sufragerie sau locului de luat masa de spaţiul alocat bucătăriei propriu zise). In aceste condiţii, varierea pardoselii este una din soluţii; spre exemplu, în timp ce spaţiul bucătăriei este pardosit cu gresie, cel al locului de luat masa este finisat cu parchet; linia de demarcaţie dintre cele două pardoseli reprezintă practic linia de demarcaţie a celor două funcţiuni.

7. Despre parchet - Este rezistent

Parchetul modern este uşor de întreţinut. Praful care s eacumulează poate crea probleme, prin apariţia unor zgârieturi minuscule pe suprafaţa acestuia, deci asiguraţi-vă că îl ştergeţi de praf în mod frecvent. Parchetul se curăţă cu produse dedicate, non-abrazive,  şi cu cât mai puţină apă posibil (multe tipuri de parchet nu sunt foarte rezistente la apă). Tot astfel, parchetul este destul de sensibil la tocurile cui, care îl pot afecta serios; evitaţi utilizarea încălţămintei de acest gen pe suprafeţele de parchet. In ceea ce priveşte acţiunea luminii solare, expunerea prelungită la aceasta duce la decolorarea parchetului.

Pentru acest neajuns există mai multe soluţii: mutarea mobilierului din când în când, pentru a lăsa la lumină alte porţiuni de parchet, obţinându-ne astfel o decolorare cât de cât uniformă; utilizarea unui covor pe porţiunea de parchet unde cade lumina soarelui; folosirea unor transperante opace în momentele cele mai însorite ale zilei, dacă funcţionalitatea încăperii o permite.

De asemenea, există şi soluţia plantării de arbori şi arbuşti în dreptul ferestrei, a căror coroană să blocheze lumina solară, dacă este prea supărătoare – însă aceasta o soluţie permanentă, şi va trebui să ne întrebăm în prealabil dacă dorim sau nu lumină solară la noi în casă. Un alt avantaj al parchetului este acela că se pot înlocui suprafeţele uzate fără a schimba întreaga pardoseală.

8. Despre parchet - Preţurile sunt competitive

Nu, nu aveţi nevoie de bugetul Regelui Soare Ludovic al XIV-lea pentru a vă decora casa cu parchet. Preţurile sunt foarte variate, depinzând de felul parchetului (clasic, laminat, din panouri premontate, etc) , esenţa lemnoasă dorită, suprafaţa necesară şi finisajul aplicat (baiţ, lac, vopsea, etc). De asemenea, unele modele se pot dovedi mai scumpe decât altele, datorită complexităţii desenului – de exemplu, un parchet de tip „chevron” va costa mai mult decât un „herringbone” clasic deoarece lamelel de parchet sunt tăiate în formă de paralelograme. Totuşi, acestea fiind spuse, veţi putea găsi oricând o soluţie de parchet care să corespundă posibilităţilor dumneavoastră financiare şi necesităţilor si dorinţelor pe care le aveţi.

9. Despre parchet - Este o alegere „verde”

Pentru cei care au în minte salvgardarea mediului înconjurător, parchetul este o alegere excelentă. Cheresteaua pentru parchet poate fi obţinută din surse locale, care sunt pădurile regenerabile, din reciclări ale materialelor lemnoase rezultate în urma demolărilor, sau din reziduuri lemnoase rezultate în urma altor procese de prelucrare a lemnului (mobilă, elemente de construcţie, etc).

10. Despre parchet - Nu are limite de creativitate

Atât parchetul clasic din lamele montate in situ ca şi cel format din panouri premontate au posibilităţi nelimitate de design, prin alegegrea modelelor, combinaţiilor de esenţe lemnoase şi culori. Poate fi astfel realizat încât să etaleze o frumuseţe subtilă şi plină de linişte sau un contrast dinamic care să constituie punctul focal al unei încăperi. Când alegeţi paleta coloristică, amintiţi-vă că o culoare rece distantează iar una caldă apropie. Există o prejudecată conform căreia într-o încăpere mică nu trebuie folosit niciodată un parchet de culoare închisă deoarece va face ca această încăpere să pară şi mai mică.

Acest lucru nu este întotdeauna adevărat, totul depinde de concepţia generală de decorare a camerei, şi nu numai de pardoseala aleasă. Dacă vă place de exemplu un parchet de culoare mai închisă, echilibraţi-l cu tonuri mai deschise de culori reci la mobilier şi pereţi. Contrastul dintre tonurile închise şi deschise va atenua senzaţia de clautrofobie în spaţiile mici. De asemenea, prin utilizarea culorilor cu grad redus de contrast se atenuează aşa zisa „linie a orizontului”, adică cea dintre suprafeţele orizontale şi cele verticale, creîndu-se iluzia unui spaţiu mai puţin restrictiv. Oricum, cel mai bun sfat atunci când alegeţi parchetul este acela de a apela la cunosţintele unui designer profesionist.

După cum opinează designerii, parchetul reprezintă o alegere de viitor în ceea ce priveşte pardoseala, datorită atât calităţilor sale măsurabile, cât şi căldurii sale subtile şi naturale. Deci, nu ezitaţi în a alege acest tip de pardoseală, chiar dacă la prima vedere parchetul pare scump şi laborios.

Ghidul tipurilor de parchet

Îți pui parchet? Ghidul tipurilor de parchet s-ar putea să-ți fie util în acest proiect. Știai că parchetul poate fi catalogat nu doar în funcție de materialul din care este făcut, ci și în funcție de stilul său? Sau în funcție de culoare? Descoperă toate aceste detalii, familiarizându-te cu ghidul […] mai mult »

Întrebări frecvente despre alegerea parchetului

Alegerea parchetului nu e un lucru ușor. De aceea, ne-am gândit să-ți oferim răspunsurile unor întrebări frecvente despre alegerea parchetului, pentru a facilita întregul proces. Pe cât de popular este parchetul pentru pardoseală, pe atât de multe semne de întrebare se pot ivi, în timpul alegerii sale. Pe de o […] mai mult »

Cum alegi corect culoarea parchetului

Culorile pot schimba oricând aspectul unei locuințe. Nuanțele parchetului nu constituie o excepție. Află cum alegi corect culoarea parchetului. Parchetul este o alegere extrem de iubită în rândul designerilor. Pe lângă faptul că asigură o pardoseală practică și durabilă, este disponibil în diverse culori și modele. Mai mult, dacă este […] mai mult »

Ce alegi pentru pardoseala locuinței?

Chiar dacă de obicei nu i se acordă atenție cuvenită, pardoseala unei locuințe are o mare importanță în armonia acesteia. Fie că se alege parchet, gresie, mochetă sau altceva, pardoseala este de fapt cea care oferă spațiului respectiv acea personalitate pe care o vrem cu toții de la locuința noastră. […] mai mult »

Parchet pentru pereți. De ce nu?

Majoritatea dintre noi atunci când vine vorba despre pereții locuinței, avem în minte var, tapet și… cam atât. Cu toate acestea, pentru un plus de valoare adus pereților, o idee interesantă și care merită luată în seamă ar fi cea de montat pe pereți a panourilor, lambriurilor sau chiar și […] mai mult »