4 lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a alege parchetul din lemn

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alegerea parchetului nu ar trebui să fie una bazată strict pe aspectul estetic. Dacă vrei să te simți confortabil în interiorul casei tale și să te bucuri de un parchet rezistent, sunt mult mai multe criterii pe care ar trebui să le iei în considerare în luarea acestei decizii. Parchetul este unul dintre acele elemente importante ale casei tale, de la care nu ar trebui să faci rabat la calitate. Iată 4 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a alege parchetul din lemn!

  1. Există mai multe tipuri de parchet din lemn, fiecare cu caracteristicile sale

Atunci când vorbim de parchet din lemn, poți alege între parchet din lemn masiv sau parchet stratificat. Înainte de a face alegerea finală, este important să cunoști toate avantajele și dezavantajele fiecărui tip de parchet.

Parchetul din lemn masiv este de departe cea mai bună opțiune, fiind în primul rând natural și apoi având odurata mare de viață. Aspectul plăcut, rafinat și elegant, este de fapt principalul criteriu pentru care oamenii aleg parchetul din lemn masiv. De cealaltă parte, dacă alegi parchetul din lemn masiv, ar trebui să te aștepți la un preț pe măsură, acest produs fiind de fapt unul din categoria celor exclusiviste, de lux. Principalele dezavantaje ale parchetului din lemn masiv sunt rezistența slabă la șocuri și la umiditate.

Parchetul stratificat este obținut din suprapunerea mai multor straturi de lemn lipite între ele. Cele mai mari avantaje ale acestui tip de parchet sunt: în primul rând este stabil dimensional, iar  în funcție de dimensiunea stratului de uzură, parchetul din lemn poate fi refinisat (rașchetat), de mai multe ori chiar. În plus, prin folosirea unui alt tip de finisaj poți spune că ți-ai schimbat complet pardoseala. Lemnul pare să  dobândească alte trăsături estetică în funcție de lacul sau uleiul aplicat. La capitolul montaj, parchetul stratificat primește o altă bilă alb, dat fiind că acesta se poate monta prin îmbinare click, fără adeziv. Acest lucru înseamnă pe o parte economie de timp, pe alta de bani.

  1. În alegerea parchetului potrivit trebuie să iei în considerareesența lemnului

Unul dintre criteriile care ar trebui să stea la baza alegerii tale ar trebui să facă referire la esența lemnului. Tipul de lemn din care este realizat parchetul este cel care oferă duritatea și longevitatea. Esența lemnului este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și financiar și tehnic, dacă putem spune așa. Asta pentru că pe lângă  unicitatea fibrei ce se întinde ca un desen pe lamela de parchet, anumite esențe sunt mai potrivite într-un spațiu decât în altul. Mai exact, un parchet din lemn exotic, tratat corespunzător se va încadra de minune într-o baie, în timp ce un parchet rustic din frasin, accesorizat inedit cu nodurile specifice lemnului, va oferi un aer aparte unui living eclectic sau scandinav. Atenție! Parchetul din lemn exotic nu se folosește exclusiv în baie, la fel de bine poate îmbrăca și pardoseala din dormitor sau birou, de exemplu.

Tot la capitolul tehnic, trebuie adus în discuție și faptul că un parchet din lemn de stejar sau frasin se acomodează mult mai repede într-un ambient, este un model mult mai stabil decât alte esențe și asta datorită faptului că aceste două specii amintite sunt obișnuite cu temperaturile din România.

  1. Gândește-te la amenajarea camerei și la ce parchet ar fi potrivit

Cu siguranță ai deja o idee despre cum ai vrea să arate dormitorul sau livingul tău. În mod normal, amenajarea unei camere ar trebui să înceapă de la finisaje, mai exact, de la parchet. Iată câteva sfaturi utile pe care ar fi bine să le aplici atunci când vine vorba de alegerea parchetului:

  • Parchetul din lemn în nuanțe închise se potrivește mai mult în camerele mari, în care există suficientă lumină naturală. Restul obiectelor de mobilier și accesoriilor ar trebui să fie alese în contrast cu parchetul în nuanță închisă.
  • Parchetul din lemn în nuanțe deschise este recomandat în mod special în camerele mici sau întunecoase. Un parchet deschis la culoare creează senzația de spațiu.
  1. Parchetul din lemn necesită o atenție deosebită

Dacă optezi pentru un parchet din lemn, ar trebui să știi că el necesită o atenție mai mare, mai ales dacă nu este unul rezistent la apă. Se știe faptul că apa este cel mai mare inamic al lemnului, deci va trebui să fii atent ca parchetul să nu aibă prea mare contact cu apa. Înainte de a-l șterge, stoarce foarte bine mopul, dacă verși lichid pe el, șterge imediat etc. Acestea sunt doar câteva lucruri la care va trebui să fii atent. În rest, parchetul din lemn nu necesită o curățare sau o întreținere complexă.

Orice altă nedumerire poate fi clarificată de un specialist, și unul vei găsi tot timpul la Alma Parchet, în showroom sau pe site.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *