Cele mai importante esențe din care este fabricat parchetul

Parchetul, mai ales cel din lemn masiv, este unul dintre cele calde finisaje care pot fi oferite podelei, și când spunem calde ne referim mai ales la impactul pe care-l are din punct de vedere vizual, lemnul fiind unul dintre protagoniștii care dau naștere unui decor cozy and comfy.

Vorbim de un material natural, așadar un material care-și poate modifica înfățișarea, care odată cu trecerea timpului poate dobândi o patină unică, prețioasă, iar acest lucru este influențat atât de felul în care a fost întreținut, de intensitatea traficului, cât și de esența din care este realizat parchetul din lemn.

Cu toate că pentru amatori poate fi un aspect prea puțin interesant, esența lemnului din care este fabricat parchetul este un factor care nu contează numai din punct de vedere estetic, el influențează și costul produsului, precum și sănătatea mediul unde urmează a fi montat.

Așadar, un parchet trebuie întotdeauna să fie ales în funcție de încăperea unde va fi instalat. Pentru încăperile cu trafic intens, precum bucătăria, livingul și holurile, parchetul din lemn masiv, dur și texturat, fabricat, de exemplu, din stejar, este alegerea cea mai înțeleaptă, întrucât poate ascunde semnele vieții de zi cu zi. De asemenea, unele tipuri de lemn sunt mai rezistente la șocuri sau la impactul cauzat de un obiect greu care a căzut.

Totodată, referindu-ne strict la parchetul din lemn de stejar, trebuie știut că acesta este cel mai des întâlnit la noi și asta în primul rând pentru că stejarul, ca pom, este foarte răspândit la noi în țară.  Dacă am face referire și la detalii tehnice, atunci el mai are un avantaj, parchetul din lemn de stejar se comportă cel mai bine într-o locuință românească. Faptul că acesta crește pe teritoriul României face ca aclimatizarea lui la un spațiu interior să fie mult mai ușoară. Variațiile de temperatură și umiditate nu sunt atât de mari ca atunci când este aleasă o esență exotică, de exemplu.

Pe lângă stejar, nucul și salcâmul sunt alte două esențe potrivite pentru căminelor noastre și asta pe o parte datorită gradului de rezistenta, precum și aspectului pe care reușește să-l ofere unui interior.

Nucul, de pildă, are o fibră deosebită, din punct de vedere cromatic el este un spectacol, oferind un joc contrastant de tonuri, bogate și variate. Culoarea sa poate varia de la bej, alb până la maro deschis și maro ciocolatiu în centru. De-a lungul timpului, nucul își schimbă culoarea moderat, devenind brun-auriu.

Salcâmul este o altă esența potrivită pentru țara noastră. În plus este destul de apreciată de specialiștii în amenajări interioare pentru că, pe lângă faptul că este rezistent la umiditate și insecte, odată ce acoperă pardoseala el reușește să oferă o imagine unică, nobilă spațiului.

Pe de altă parte, atunci când se dorește ca interioarele să „strige” opulența, să se remarce prin spectaculos, cele mai importante esențe de lemn trec de granița țării și chiar a continentului.

Printre cele mai utilizate esențe exotice pentru fabricarea parchetului se numără cireșul brazilian, care are o textura foarte densa, cu pattern, imprimeu intercalat. Culoarea sa bogată variază, înainte de maturare, de la maro gălbui, la roșu-somon până la roșu închis cu negru. Schimbarea culorii este rapidă și pronunțată, devenind maro-roșiatic.

Nucul american este o altă esență exotică, cu noduri pronunțate care accentuează caracterul său natural. Culoarea variază de la maro auriu până la maro închis.

La fel de apreciate, când vine vorba de interioare deosebite sunt lemnul Merbau, Palisandru și   Teak.

Parchetul din lemn de Merbau devine o soluție ideală atunci când este căutat un raport optim între calitate și preț. O esență exotică, dar foarte rezistentă, atât la trafic, cât și la umezeală, dată fiind proveniența sa (Sudul Asiei – Insulele din Oceanul Pacific) și accesibilă ca preț. Cât privește coloritul său, lemnul de Merbau se remarcă printr-un joc de nuanțe, de la cele mai închise de maro și până la inserturi delicate de auriu.

Esența de Palisandru folosită pentru fabricarea parchetului din lemn masiv pe cât de rară, pe atât de spectaculoasă este din punct de vedere estetic.

În plus, nu trebuie neglijat nici faptul că este o esență dură, rezistentă. Iar dacă ar fi să ne raportăm la costuri, trebuie menționat că nu este pe atât de scump pe cât s-ar crede, cel puțin în locuri precum acesta. La capitolul pattern sau textura, dacă vreți, parchetul din lemn de palisandru se remarcă printr-o combinație unică de nuanțe și linii (venaturi), și totul desfășurându-se pe un fon cenușiu.

Ultima, dar nu cea din urmă esență din categoria cele mai importante, este esența de Teak.

Parchetul din lemn de teak are avantajul de a fi extrem de rezistent la umezeală, fapt care-l recomandă inclusiv în spații cu grad mare de umiditate, precum baia. Condiția esențială este de a fi finisat corespunzător, cu lac sau ulei. La capitolul colorit, parchetul din lemn de teak se evidențiază prin nuanțele de galben maronii care însă maturate vor dobândi trăsături mult mai ferme, mai închise.

Cam acestea ar fi cele mai importante esențe din care este fabricat parchetul. Pentru mai multe detalii, despre esențe, prețuri și montaj vizitează www.superparchet.ro

 

 

 

 

 

 


Lasă un Comentariu...

*