Culoarea pereţilor şi parchetul. Cum le alegi

Dacă ne-am hotărât pentru pardoseală de parchet în principalele încăperi din locuinţa noastră, ne vom pune întrebarea care ar fi alegerea cea mai potrivită în materie de finisaj, respectiv culoare, a pereţilor. Ce culoare se potriveşte parchetului nostru?

armonie bicolora hall intrare

Picture 1 of 10

Câteva sugestii

Din fericire, parchetul „merge” cam cu toate culorile, aşa că vom putea să ne desfăşurăm aşa cum simţim că ne-ar place să arate casa noastră. Totuşi, trebuie să ţinem cont de tipul încăperii şi de mărimea ei. Într-un hall de intrare, de exemplu, este probabil mai bine să folosim o armonie simplă, bicoloră, la care eventual mai adăugăm accente ca să „punctăm”, dar nu ne hazardăm într-o combinaţie coloristică multiplă, căci în spaţii mici aceasta creează confuzie şi nu „dă bine”. Vă prezint un astfel de hall, cu parchetul în nuanţe de maron  şi pereţii simpli, albi. Uşile de acces către alte încăperi, ca şi mobilierul (măsuţa şi dulapul) sunt şi ele albe, iar carpeta are o nuanţă de bej auriu. Singurul accent mai puternic este cuierul brun închis. Simplu, clar, frumos!

In spaţiile mai mari ne putem juca.  Una dintre culorile care formează armonii plăcute cu nuanţele de lemn natur bej şi maro este verdele. Vă prezint în acest sens două dormitoare, cu pereţii verzi. In primul caz pereţii sunt uni, iar mobilierul are aceeaşi nuanţă de bej şters ca şi pardoseala. Al doilea are pereţii decoraţi cu tapet cu dungi verticale verzi, de diferite nuanţe şi grosimi, acelaşi imprimeu regăsindu-se şi la perdea – acestea parcă reiau pe verticală liniile pardoselii de parchet. Un accent mai „zbuciumat”, dar tot verde, îl reprezintă planta din ghiveci, iar uşile dulapului sunt placate cu oglindă pentru a reflecta tot acest joc de linii.

Dacă avem un living mic, este bine să mergem pe culori din aceeaşi gamă, de exemplu bejuri şi marouri în nuanţe puţin fanate. Culorile neutre dau însă bine şi în livingurile mari. Iată un living extrem de generos, cu parchetul lăsat la vedere, parchet clasic din lemn masiv, cu mobilier bej şi alb şi pereţi panotaţi tot în nuante de bej. Pereţii panotaţi se pretează numai spaţiilor mari şi înalte, în general caselor de epocă, vechi.

Există însă şi living-uri care nu sunt nici foarte mici, nici foarte mari. Au destul spaţiu pentru introducerea unui contrast. Iată un living modern, în care unul din pereţi este finisat în cărămiziu, creînd un contrast cu mobilierul alb şi brun şi parchetul bej deschis, aproape alb. Nuanţa peretelui se regăseşte atât în tapiţeria canapelei cât şi la unele obiecte de decor din încăpere.

Am inclus printre exemple şi un loc de luat masa în acelaşi spirit, adică cu un perete de contrast, finisat în roşu veneţian, în timp ce ceilalţi pereţi care delimitează spaţiul sunt bej, o nuanţă ceva mai deschisă decât cea a parchetului. In schimb, mobilierul, adică masa şi scaunele, au aceeaşi culoare roşcată ca şi peretele de contrast. Este, cred eu, o realizare frumoasă de contrast între două culori calde.

Putem să alegem şi alt gen de finisaj decât o zugrăveală a peretelui: de exemplu, cărămida aparentă. In living-ul pe care l-am ales pentru prezentare, unul din pereţii longitudinali ai camerei, perpendicular pe suprafaţa vitrată integral a peretelui din fundal, este de cărămidă aparentă intr-o nuanţă de bej-roşcat, aproape de cea a parchetului. In rest, a doua culoare dominantă este albul, şi există accente divers colorate: piese de mobilier negre, perne turcoaz, obiecte de decor verzi, etc. Este un amalgam de culori, dar, cu toate acestea, rezultatul nu este neplăcut.

In ceea ce priveşte bucătăria, dacă ne-am hotărât să folosim şi aici parchetul, alegându-l aşa cum trebuie, adică rezistent la aburi şi umezeală, putem să optăm pentru combinaţii mai tari. În exemplul pe care doresc să vi-l arăt, parchetul bej-auriu este replicat de blatul mesei rotunde. Mobilierul de bucătărie este alb, inclusiv scaunele vintage, iar pereţii şi unele accesorii decorative sunt de un galben intens, culoare caldă şi luminoasă, care dă impresia de veselie şi dinamism. Fireşte, nu ne împiedică nimeni să folosim şi combinaţii mai „clasice” în bucătărie, cum ar fi mobilier de lemn în aceeaşi culoare cu parchetul, iar pereţii să fie albi, ca şi blaturile de lucru sau suprafaţa mesei placată cu plăci ceramice pătrate albe.


Lasă un Comentariu...

*