Cum trebuie montat parchetul pentru a avea o pardoseală impecabilă

Achiziția parchetului pentru locuința ta reprezintă o investiție financiară destul de importantă, motiv pentru care trebuie să iei în serios toate opțiunile pe care le ai și să o alegi pe cea mai bună. Însă, indiferent dacă alegi o podea din lemn masiv, stratificat sau laminat, trebuie să te asiguri că el a fost montat corespunzător dacă vrei să nu te confrunți pe viitor cu dilatarea sau denivelarea parchetului. Dacă vrei să ai o pardoseală impecabilă, iată la ce trebuie să fii atent:

  1. Asigură-te că suprafața de montare este perfect plană

Suprafața pe care va fi montat parchetul trebuie să repecte anumite cerințe: să fie plană (orice denivelare mai mare de 3 mm/ml trebuie să fie netezită), uscată (umiditatea nu trebuie să depășească 2%) și curată. Umiditatea relativă a aerului din încăperea în care va fi montat parchetul trebuie să fie de maxim 60%, iar temperatura cuprinsă între 18-24 grade Celsius.

Specialiștii recomandă ca parchetul să fie ținut în camera în care va fi montat timp de aproximativ 48 de ore pentru a se ajusta la umiditatea camerei. Acest truc te va ajuta să scapi de eventualele dilatări sau umflări ale parchetului pe viitor. Anumiți specialiști susțin că înainte de montaj, parchetul necesită chiar 7-14 zile de aclimatizare în spațiul în care va fi instalat.

  1. Izolează podeaua

Izolarea podelei protejează parchetul de umiditate, îi crește durata de viață și elimină zgomotul pe care anumite tipuri de parchet îl fac atunci când pășești. Mai mult decât atât, izolarea podelei înainte de montarea parchetului te va ajuta să ai și o pardoseală călduroasă. Ar fi bine să nu te grăbești cu montarea parchetului dacă vrei ca totul să iasă perfect pentru că există situații în care între izolarea podelei și așezarea parchetului există un interval de timp chiar și de 48 de ore.

  1. Montarea propriu-zisă a parchetului

Această etapă este una care necesită anumite cunoștințe de bază în domeniul tâmplăriei, așa că, dacă te consideri începător sau dacă nu ești sigur că vei reuși să montezi parchetul corespunzător, ar fi bine să chemi pe cineva cu experiență sau cu răbdare și multă îndemânare.

Se recomandă ca plăcile de parchet să fie instalate pe direcția sursei de lumină din considerente estetice. De asemenea, dacă lungimea camerei este mai mare de 8 metri, este indicat să montezi rosturi de dilatație care au rolul de a prelua mișcările plăcilor de parchet provenite din vibrații, diferențe de temperatură, contracții sau dilatări. Nu în ultimul rând, înainte de a te apuca de montarea parchetului, asigură-te că toate plăcile sunt într-o stare excelentă, fără defecțiuni vizibile.

Primul pas, și cel mai important în montarea propriu-zisă a parchetului este prinderea primei plăci. Trebuie să plasezi distanțierele de-a lungul pereților pentru a te asigura că va rămâne spațiu suficient între perete și podea pentru o eventuală extindere ulterioară cauzată de umiditate. După ce ai pus prima placă de parchet, poți continua cu realizarea primului rând de podea. S-ar putea ca la finalul rândului, spațiul să fie prea mic pentru o placă întreagă de parchet și să fii nevoit să tai una la dimensiunile necesare. Acest pas necesită foarte mare atenție la măsurarea și tăierea plăcii (se recomandă folosirea unui ferestrău electric pentru tăierea plăcii).

După ce ai terminat primul rând, poți trece la aplicarea adezivului și respectiv la adăugarea celui de-al doilea rând. Întreaga operațiune nu ar trebui să dureze mai mult de 4-5 ore, dar acest lucru depinde și de suprafața camerei. Cu cât camera este de dimensiuni mai mari, cu atât timpul de lucru va fi mai mare.

După cum spuneam, achiziția unei podele este o adevărată investiție, așa că, asigură-te că ai ales o podea din lemn care să te țină o viață întreagă. Dacă nu știi exact ce se potrivește livingului tău, ar fi bine să îi întrebi pe specialiștii de la Alma Parchet Natural care te vor ajuta cu o gamă variată de produse (de la parchet masiv, stratificat, laminat, special pentru baie sau pentru încălzirea prin pardoseală) și o serie de recomandări pentru locuința ta. Dacă ești din București, fă-le o vizită la showroom și descoperă toate tipurile de parchet din esențe indigene sau chiar exotice, din Asia, Africa sau America de Sud!


Lasă un Comentariu...

*