Design interior marocan sau scandinav – ce preferi mai mult?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Istoria, moștenirea și influențele teritoriale au jucat dintotdeauna roluri importante în dezvoltarea designului și amenajărilor interioare. Două dintre cele mai predominante stiluri de amenajare interioară sunt cel marocan și cel scandinav. Există, desigur, un contrast incontestabil între stilul influențat de munții și deșerturile marocane și stilul născut în mijlocul regiunilor muntoase și păduroase din nordul Scandinaviei.

Design-ul marocan. Un design interior care își are originea în Maroc, reflectă istoria și influențele arabe. Caracterizat prin sculpturi complexe, uși arcuite, țesături colorate și ceramică, nu trebuie să ne mire faptul că designul interior marocan a devenit popular în Africa de Nord și în întreaga lume. Amprenta unică a design-ului arab duce negreșit către un stil distinctiv, care poate fi recunoscut îndată la vederea gresiei din teracotă, cunoscută sub denumirea de gresie zillij. Aceste plăci sunt plasate strategic în mozaicuri cu model geometric și sunt folosite pentru a ornamenta pereții, tavanele, pardoseala și piesele de mobilier. Prin urmare, dacă vă doriți o locuință amenajată în stil marocan, atunci ar trebui să înlocuiți parchetul clasic cu plăci de gresie zillij. Deși orașele Fes și Meknes rămân centrele acestui design, designeri de interior din întreaga lume s-au inspirat din amenajarea marocană. De asemenea, elementele structurale inconfundabile ale designului marocan pot fi găsite și în arcadele intrărilor, ferestrelor și ușilor. În general, ușile interioare ale vilelor sunt supradimensionate și decorative, adesea împodobite cu sculpturi minunate. O combinație de culori vibrante stă la baza designului interior marocan. Inspirată de răsărit, de nisipurile fierbinți și de deșert, paleta cromatică variază de la auriu, portocaliu aprins și până la verde smaralad și turcoaz. Ansamblul uluitor de țesături și culori bogate care colaborează împreună pentru a realiza o amenajare armonioasă este, probabil, caracteristica definitorie a designului interior marocan.

Design-ul scandinav. Spre deosebire de design-ul marocan, design-ul scandinav este caracterizat de minimalism și funcționalitate. Influența sa de la începuturile secolului XX s-a răspândit din regiunea nordică în întreaga lume. Pentru că industrializarea a ajuns târziu în regiune, meșteșugul tradițional a rămas viu și concentrat în mare parte pe formă și pe funcție. La urma urmei, era necesară realizarea de mobilier multifuncțional. O măsuță de cafea care funcționează și ca unitate de depozitare este stilistică și funcțională, coșurile sunt utilizate în fiecare încăpere pentru organizarea lucrurilor, iar în cămară toate alimentele se vor depozita în cutii pentru torturi, caserole, borcane și recipiente transparente. Organizarea este foarte importantă pentru a se asigura design-ul minimalist, așa că piesele de mobilier care îndeplinesc mai multe funcții, reprezintă o modalitate sigură de a ne amenaja locuințele în stil Scandinav. De asemenea, utilizarea lemnului în crearea de piese minimaliste și funcționale este o trăsătură de bază a designului scandinav. În esență, interiorul locuințelor noastre ar trebui să reflecte mediul extern, așa că lemnul și alte materiale naturale vor fi necesare pentru obținerea unei amenajări în stil scandinav. Pe lângă materiale naturale, vom avea nevoie și de culori organice. Îmbunătățirea spațiului interior, pentru a aduce elemente din natură, este caracteristica dominantă a designului interior scandinav. La rândul lor, utilizarea formelor organice și modelarea naturală sunt inspirate din mediul nordic al regiunilor muntoase și împădurite. Deloc mai prejos, lumina naturală va fi maximizată. Țările din regiune sunt supuse unor luni întunecate lungi, cu lumină naturală limitată, așa că ferestrele plasate strategic, precum și utilizarea oglinzilor sunt asociate cu acest design. Oglinzile care reflectă lumina naturală, parchetul din lemn de esență tare și pereții albi sunt, fără îndoială, caracteristici definitorii ale designului scandinav.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *