Parchet negru – moft sau fineţe estetică?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Parchetul poate exista în diverse nuanţe, de la acelea ale lemnului natur până la culori mai puţin obişnuite obţinute prin băiţuire, lăcuire cu lacuri colorate sau chiar vopsire. In general gustul se îndreaptă către culorile lemnului natural, toate acele nuanţe de bejuri, ocruri şi brunuri care amintesc de natură şi conferă căldură spaţiului. Parchetul în nuanţe deschise, de la gri perlat la alb sau crem, este iarăşi caracterstic pentru anumite tipuri de amenajări, cum ar fi cele scandinave. Dar parchetul negru? Ei bine, parchetul negru a fost multă vreme ostracizat, culoarea fiind considerată nepotrivită la o pardoseală de lemn. Există şi prejudecata conform căreia pardoseala în culori închise „micşorează” spaţiul – ceea ce nu este întotdeauna adevărat, nu este o axiomă matematică. Este adevărat, negrul este o culoare puternică, saturată, care „absoarbe” mult din lumina încăperii (nu degeaba acele corpuri cosmice devoratoare de materie se numesc „găuri negre”). Dar el poate conferi eleganţă extremă spaţiului, în combinaţie cu culori deschise sau calde, poate da o notă de masculinitate sobră unei încăperi şi evident poate personaliza locuinţa prin însăşi raritatea cu care este utilizat.

6 exemple care demonstrează cât de estetic poate fi parchetul negru

Primul exemplu selectat este un living cu parchet negru-brun, cu pereţii şi plinta bej-fumuriu, marmorat, amenajat minimalist, cu o canapea de două locuri în piele artificială de culoare brun închis, un lampadar metalic negru brun cu abajurul în aceeaşi culoare, şi accesorii în combinaţie de alb şi negru (fotografii în alb-negru expuse pe perete în spatele canapelei, cu passpartout alb şi ramă simplă neagră, o vază fildeşie, iar ca accent o plantă într-un ghiveci brun închis)

Al doilea exemplu este un dormitor cu un perete aproape în întregime vitrat, mobilier alb (pat tapiţat cu alb, fotoliu cu picioare metalice, îmbrăcat în piele albă, măsută rotundă pe post de noptieră cu schelet metalic şi blat transparent de sticlă), plintă înaltă albă care să scoată în evidenţă parchetul momtat în sistem „herringbone”, pereţi finisaţi în bej verzui şi accente galbene, rerpezentate de cuvertura de pat şi una dintre pernele decorative. Culorile utilizate pun în valoare negrul parchetului, iar geamurile mari ajută ca încăperea să nu pară întunecoasă.

Al treilea exemplu este o bucătărie (este adevărat, extrem de generoasă ca spaţiu, greu de comparat cu micile bucătării de „bloc” cu care suntem atât de obişnuiţi) cu mobilier alb, în lemn vopsit, imitâmd stilul uşilor de acces cu rame şi tăblii, şi ele vopsite tot în alb. Este dotată cu o insulă centrală care incorporează locul de luat masa şi o plită pentru încălzit mâncarea. Scaunele sunt şi ele albe cu schelet metalic, blatul insulei este în întregime negru, iar blatul de lucru adosat peretelui, care incorporează chiuveta, este cenuşiu înspicat cu negru. Totul este extrem de elegant, clasic.

Al patrulea exemplu este un dormitor de burlac, un „no-nonsense man” care a dorit un spaţiu de odihnă masculin şi fără briz-brizuri inutile. A ales în consecinţă parchet laminat negru, peretele din dosul patului finisat in plăci de mozaic în pătrate mici negre cu rosturile dintre acestea albe, ceilalţi pereti ai încăperii albi. Mobilierul este şi el negru cu nuanţe de gri şi foarte puţin alb, la perne şi la globurile veiozelor de pe noptiere. Până şi glaful ferestrei este negru, iar obiectele de decor alese sunt vase de diverse forme şi dimensiuni, tot negre.

Al cincilea exemplu este un living relativ mic, dar care, printr-o amenajare inteligentă, reuşeşte să surprindă. Parchetul este negru, peretii sunt albi, ca şi plinta şi perdelele de la ferestre, lungi până în podea, transparente şi uni. Mobilierul este o alegere extrem de bună, minimalist, format din cadre metalice şi plastic transparent, atât la masa rotundă cât şi la cele patru scaune. Dinamica spaţiului este dată de accesoriile extrem de viu colorate, deşi puţine ca număr: tabloul de pe perete, fructiera plină şi vaza transparentă, cu flori, de pe comodă. Pe o astfel de idee se poate merge de exemplu şi la un living banal de apartament de bloc, iar rezultatul va fi de o fineţe estetică absolută!

In sfârşit, al şaselea exemplu este un living situat la etajul unei vile, chiar lângă scara de acces: parchet negru, mobilier negru cu alb (canapea tapiţată cu alb uni, fotoliu cu design futurist negru mat, două măsute de cafea cu blat alb şi picioare metalice), pereţii albi, plafonieră albă şi lampadar cu abajur metalic negru.

parchet negru 3

Picture 3 of 6

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *