Probleme ale parchetului stratificat – cum apar și cum le remediem?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Întreținerea parchetului trebuie să fie principala noastră grijă dacă vrem să ne bucurăm de el cât mai mult timp. Însă, uneori, apar mici probleme pe care trebuie să le soluționăm rapid dacă nu vrem ca parchetul să se deterioreze și mai tare. Iată care sunt cele mai frecvente două probleme cu care te poți confrunta în privința parchetului, care sunt cauzele și cum le poți remedia.

  1. Umflarea parchetului

Una dintre cele mai comune probleme ale parchetului este umflarea lui, iar cauza principală este gradul mare de umiditate. Dacă speli prea des parchetul cu mopul și nu obișnuiești să-l storci bine, s-ar putea să te confrunți mai devreme sau mai târziu cu umflarea plăcilor de parchet. Dar umflarea parchetului poate să apară și atunci când în aer este prea mare umiditatea, iar acest lucru se întâmplă de obicei vara. Ce poți face pentru a remedia această problemă?

  • Mărește spațiul de la margine pentru a lăsa suficient spațiu de dilatare pentru parchet
  • O măsură extrem, dar necesară uneori, este de a scoate parchetul și identifică cauza care a dus la umflarea lui (cauzele pot fi multiple: condens, mucegai, șapă umedă, apariția ciupercilor etc.), elimină cauza și montează parchetul, după ce te-ai asigurat înainte că acesta se află în continuare în stare bună.
  • Cumpără un dezumidificator care să regleze nivelul de umiditate din cameră

Dacă nu tratezi umflarea parchetului cu mare seriozitate, s-ar putea să te confrunți mai târziu cu probleme mai grave, cum ar fi deteriorarea totală a parchetului. Iar în acest caz, singura soluție este înlocuirea parchetului compromis cu unul mult mai bun și rezistent la umezeală.

  1. Scârțâitul parchetului

O altă problemă a parchetului este scârțâitul produs sub presiunea pașilor. Pentru unii poate fi deranjant mai ales dacă este un defect rezultat în urma montajului incorect și face referire, în mod deosebit, la parchetul din lemn stratificat.

În cazul parchetului din lemn masiv, mai ales dacă acesta a fost montat cu foarte mulți ani în urmă, așa-zisul scârțâit ar putea fi considerat o particularitate, un aspect ce-i oferă unicitate, iar pentru adevăratul iubitor de lemn acest lucru nu este deloc un impediment.

Dat fiind că vorbim totuși de situația în care scârțâitul este o problemă, mai jos avem câteva sugestii menite să amelioreze situația.

Scârțâitular putea fi soluționat doar prin chemarea unui specialist pentru a identifica unde s-a greșit în momentul montării parchetului și pentru a remedia această greșeală. Din păcate, această problemă poate fi rezolvată doar prin scoaterea plăcilor de parchet și remontarea lor respectând toate instrucțiunile. Mai există cazuri minore în care scârțâitul poate fi rezolvat prin scoaterea plăcii de parchet problemă și introducerea unei folii protectoare sub ea.

În principu, pentru a evita zgomotul deranjant, soluții post montare parchet sunt destul de puține și care implică și ceva deranj, fie că vorbim de aplicare unei rășini între rosturi sau de turnarea unei rășini epoxidice transparente peste plăcile de parchet. În plus, aceste două soluții nu sunt dintre cele mai susținute de specialiști.

De aceea, ca și atunci când vorbim de sănătatea organismului nostru, este mai bine să previi decât să repari. Ori, parchetul fiind realizat dintr-un material viu el trebuie tratat cu atenție, încă din stadiu de montaj. Pentru evitarea scârțâitului viitor se recomandă colaborarea cu un profesionist și montajul prin lipire a plăcilor de parchet din lemn.

Aceste probleme pot să apară și din cauze ce nu țin neapărat de tine, cum ar fi umiditatea din atmosferă ce produce dilatarea parchetului. Însă, dacă observi una dintre aceste probleme, ar fi bine să iei măsuri imediat și să remediezi problema dacă nu vrei să te confrunți peste ceva timp cu ceva mai grav.

În încheiere revenim cu mențiunea că toate aceste probleme ale parchetului pot fi prevenite, și prevenția se poate face cu ajutorul specialiștilor, experți în montarea parchetului stratificat sau masiv.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *