Tipuri de parchet

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Parchetul este elementul care finalizează o încăpere, conferindu-i personalitate şi rafinament. Pe lângă aceste caracteristici, parchetul trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a se plia pe modelul camerei respective şi pe datele legate de specificul fiecărei case şi fiecărui mediu. Parchetul ar trebui să formeze un tablou frumos, prin echilibrul realizat  între acesta şi  tâmplărie, uşi şi  mobilier.

cel-mai-bun-parchetCaracteristicile meteorologice specifice zonei în care se află o casă sau un apartament, sunt şi acestea importante în momentul în care se decide ce tip de parchet se va monta.

Parchetul din lemn masiv va reprezenta întotdeauna o variantă bună. Acest tip de parchet izolează foarte bine termic şi fonic, garantează rezistenţă în timp şi este uşor de întreţinut. Parchetul din lemn masiv prezintă şi câteva dezavantaje, cum ar fi necesitatea de a fi raşchetat periodic şi instabilitatea sa din punct de vedere al dimensiunii. Esenţa naturală a lemnului are proprietatea de a absorbi umiditatea, într-un mediu umed, sau de a o elimina, în cazul unui mediu foarte uscat. Această caracteristică duce la modificări, nu foarte mari, la nivelul dimensiunii plăcilor.

Esenţele de lemn din care se poate fabrica parchetul sunt foarte multe. Printre acestea se pot enumera: stejarul, arţarul, pinul, nucul, frasinul, mesteacănul, cireşul, bradul sau fagul.

 

Parchetul laminat este produs din resturi de lemn şi rumeguş, presate cu ajutorul anumitor compuşi chimici şi îmbrăcate într-o folie numită melamină. Pintre avantajele acestui tip de parchet se enumeră faptul  că se montează cu mare uşurinţă, are un preţ accesibil şi nu necesită raşchetare. Cel mai mare dezavantaj al parchetului laminat este acela că nu izolează foarte bine fonic sau termic, iar ca dezavantaj secund se poate specifica durata mai mică de viaţă.

Parchetul stratificat, dublu sau triplu, este format din două sau trei straturi de lemn. Este tipul de parchet foarte bine uscat, deţine o mare rezistenţă la umiditate şi zgârieturi, are un aspect deosebit şi se pretează foarte bine încăperilor cu încălzire prin pardoseală.  Şi acest tip de parchet permite raşchetarea în caz de nevoie.

Ţinând cont şi de culoare sau ton, de model sau accesorii, de grosime sau dimensiuni, alegerea tipului de parchet potrivit poate fi o sarcină destul de complicată, însă de încadrarea din toate punctele de vedere a  acestuia cu încăperea în care se va monta, depinde aspectul şi calitatea camerei respective.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *