Încălzirea în pardoseală și parchetul potrivit

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Parchetul din lemn este soluția ideală atunci când vine vorba despre  încalzirea în pardoseală a locuinței, pentru că acesta îi conferă acesteia  un aspect frumos și plăcut, asigurând totodată, un bun transfer termic.

Potrivit specialiștilor de la SC Alma Parchet Natural SRL, dacă vă doriți ca și locuința dumneavoastră să beneficieze de încălzire prin pardoseală și nu vreți să renunțați la frumusețea parchetului de lemn, atunci recomandarea lor este să apelați la cel dublustratificat din stejar, cu structură densă și finisaje deosebite.

Recomandări de la specialiști

”Lemnul de stejar este pus în evidență prin tratamentul de periere, băițurire și lacuire. Lamelele de parchet stratificat se caracterizează prin stabilitate și rezistență superioară pentru mult timp, astfel încât pardoseala dumneavoastră va fi frumoasă pentru o perioadă îndelungată. Finisajele în diferite culori va înnobilează locuința, oferindu-i acesteia căldură, eleganță și confort. Acest parchet este deosebit și prin faptul că are stratul de uzură de grosime 4 mm, astfel încât durata de viață a parchetului se măreste considerabil. Se poate rașcheta de cel puțin 3 ori, având posibilitatea să schimbați culoarea parchetului. Este recomandat de producator să se monteze pe sisteme de încălzire în pardoseală, atât în varianta cu grosime de 10 mm, cât și cu grosime de 14 mm. Sistemul de îmbinare între lamele este nut și feder, iar instalarea se va face cu adeziv”, susțin specialiștii de la SC Alma Parchet Natural SRL. Pentru mai multe amănunte, oferte și produse, îi puteți contacta, iar aceștia vor fi bucuroși să vă ajute. În plus, vă pot oferi și soluții pentru întreținerea parchetului.

Confort sporit

Principalul avantaj al sistemului de încalzire prin pardoseală este că oferă o temperatură uniformă, pe toată suprafața pardoselii. În acest fel se asigură un confort sporit, iar curenții produși sunt de o intensitate mult mai redusă decât la sistemele de încălzire tradiționale.

Nu toate esențele de lemn sunt potrivite

Rețineți însă că există unele esențe de lemn care nu sunt tocmai indicate pentru a fi montate pe pardoseala încălzită. Dezavantajul lor vine din cauza faptului că au un coeficient de dilatație și contracție mare, iar aici s-ar regăsi fagul, arțarul canadian, ipe sau chiar și măslinul.

Respectați timpul de întărire al șapei

Dacă v-ați gândit bine și ați decis că încălzirea prin pardoseală este exact ce vă trebuie, vă reamintim că trebuie să respectați timpul de întărire al unei șape pe bază de ciment, la grosimea de 6-8 cm pentru încălzirea în pardoseală. Acesta este de cel puțin 21 de zile, și abia după această perioadă, se poate porni încălzirea acesteia. Specialiștii susțin că este nevoie de respectarea acestui termen, pentru că în caz contrar riscați să vă confruntați cu unele fisuri în șapă. Regula spune că instalația de încalzire a pardoselii trebuie să funcționeze la temperatura maximă o zi pentru fiecare centimetru grosime al șapei, fără a fi oprită peste noapte. Apoi, după ce a funcționat la temperatura maximă timp 5-6 zile, în funcție de grosimea șapei, temperatura se poate reduce treptat până când șapa va atinge temperatura de 15 grade Celsius. Acela este momentul potrivit pentru montarea parchetului, cu condiția ca și umiditatea relativă a aerului să fie cuprinsă între 45-60%.

Încălzirea şapei se face gradual (timp de 7 zile se creşte temperatura de la minim pănă la maxim) 7 zile instalaţia trebuie să funcţioneze la temperatură maximă, apoi se scade gradual până ajunge la temperatura minimă.

Nu ridicați temperatura sistemului

Pentru a avea parte de o funcționare optimă a sistemului de încălzire prin pardoseală, atunci recomandarea specialiștilor mai este ca după montarea parchetului, temperatura maximă de încălzire a suprafeței să nu depășească 26 de grade Celsius la nivelul şapei. Totuși, în cazul încăperilor mai mari, s-ar putea ca aceastasă nu fie suficientă pentru încălzirea camerelor. În aceste condiții, este de preferat să apelați la radiatoare electrice, șemineu, dar în niciun caz nu procedați la ridicarea temperaturii sistemului de încălzire prin pardoseală.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *