Cel mai bun parchet laminat

Parchetul laminat este pe primele locuri atunci când este vorba de alegerea românilor referitor la tipul de pardoseală pe care îl preferă. Pentru a vă lămuri, vă spunem că parchetul laminat este un tip de pardoseală compus din lemn într-un procent de peste 80%. Este preferat pentru că are o rezistenţă foarte bună la şocuri şi reprezintă o pardoseală ideală în încăperi precum dormitorul, camera copiilor şi bucătăria, fiind extrem de ușor de întreținut.

cel-mai-bun-parchet-laminatDe asemenea, printre numeroasele avantaje ale parchetului laminat se numără și posibilitatea montării în sistem flotant, proprietăți antistatice, rezistență la umiditate și întreținerea ușoară. De fapt, parchetul laminat este un produs care îmbină în mod fericit o mulțime de calități extraordinare, fiind ieftin, durabil, ușor de instalat și ușor de întreținut, ceea ce face ca parchetul laminat să ofere utilizatorilor un excelent raport calitate-preț.

Alegerea tipului potrivit de parchet laminat este foarte importantă atunci când vine vorba de o exploatare de durată, în bune condiții, a acestuia. Grosimea parchetului, indicațiile producătorului cu privire la zona unde poate fi montat, la care se adaugă și montarea corectă a acestuia sunt câteva dintre lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când alegi parchetul laminat pentru a-l monta în casa ta.

Grosimea parchetului laminat variază, în general, între 6 și 12 mm. Trebuie să știi că plăcile de parchet laminat cu grosime mai mică, de 6, 7 sau 8 mm sunt recomandate de obicei pentru acele zone din locuință unde traficul nu este foarte intens: dormitoare, birou, holurile de interior. Pentru camera de zi, bucătărie și holul de intrare, alegeți parchet cu grosimi de minim 8 mm, preferabil peste.

Niciodată, atunci când decideți să vă montați parchet, să nu uitați să luați în considerare sunt indicațiile producătorului. Majoritatea tipurilor de parchet au indicații clare precum: trafic casnic, trafic casnic intens, trafic commercial mediu, trafic comercial intens. Este esențial să cumpărați parchet laminat care să fie adaptat tipului de spațiu unde va fi instalat. Cumpărând un tip de parchet care nu este destinat traficului intens și montându-l într-o zonă cu un astfel de trafic, recurgeți de fapt la o economie aparentă. Veți observa destul de rapid că respectivul parchet va trebui înlocuit mult mai devreme decât v-ați fi așteptat și astfel veți ajunge, de fapt, să plătiți mai mult. În schimb, dacă alegeți tipul de parchet recomandat pentru trafic intens, chiar dacă inițial acesta va fi ușor mai scump, parchetul va rămâne funcțional și va arăta ca proaspăt montat mai mult timp.

Pentru o exploatare corectă, în bune condiții, a parchetului laminat este foarte important ca acesta să fie montat corect. Pentru ca îmbinarea plăcilor de parchet laminat să fie perfectă și să rămână așa, suprafața de montaj trebuie să fie perfect dreaptă. Diferențele de nivel trebuie să fie de maxim 1-2 mm. Dacă pardoseala din locuință are diferențe de nivel mai mari, remediați această problemă înainte de a monta parchetul laminat.

De asemenea, nu uitați să așterneți, sub parchet, folia protectoare cu rol de izolator termic și fonic. Trebuie să știți că sensul de montare al plăcilor de parchet trebuie să fie opus sensului principal de circulație din încăpere. Ca să înțelegeți ce vrem să spunem, gândiți-vă că atunci când străbateți o încăpere de la ușă de intrare înspre peretele opus acesteia, ar trebui să călcați pe lățimea plăcilor de parchet, nu pe lungimea acestora. Procedând în acest fel, îmbinările parchetului vor rămâne fixe și vă veți bucura, mai mult timp, de o podea care arată ireproșabil.

Cum să alegi parchetul laminat?

Pentru a fi siguri că ați ales cel mai bun parchet laminat pentru locuința dumneavoastră, atunci trebuie să știți că ați ales în funcție de mai mulți factori: destinația încăperii, dimensiunile acesteia, modul în care aceasta este decorată, culorile folosite în designul interior, gradul de luminozitate al încăperii.

Dar hai să vorbim despre aceste aspecte, pentru a vă veni puțin în ajutor. Astfel, primele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare sunt cele practice. Dacă dorești să montezi parchet laminat în camera de zi, bucătărie sau holul de intrare, atunci nu uita că este obligatoriu să alegi plăci de parchet laminat cu grosimea de minimum 8 mm, prevăzute de către producător cu specificații de genul “trafic casnic intens” sau alte specificații similare. În schimb, în dormitoare și în alte zone ale locuinței unde traficul nu este atât de intens, poate fi folosit parchet laminat cu grosimi mai mici, începând cu 6 mm.

Nu uita nici culoarea parchetului. Poate că ție îți place mult o anumită culoare, dar alegerea acesteia ar trebui să se facă în funcție și de anumiți factori. Astfel, culoarea parchetului laminat trebuie să țină seama nu numai de restul culorilor din încăpere, dar și de dimensiulile încăperii. Nuanțele închise la culoare se potrivesc în încăperile de mai mari dimensiuni, cum ar fi camera de zi. Pentru a avea parte de o cameră frumoasă, este recomandat să creați un pic de contrast între pardoseală și culoarea pereților și a mobilierului. Dacă alegeți un parchet laminat închis la culoare, vopsiți pereții într-o nuanță deschisă și optați pentru mobilier luminos, vesel. Același aspect plăcut îl puteți obține si prin contrastul dintre un parchet de culoare închisă și un covor în nuanțe vesele, pastelate.

În același timp, în cazul încăperilor întunecoase, care nu beneficiază de multă lumină naturală, nu montați un parchet închis la culoare. Aduceți la viață aceste camere folosindu-vă de un parchet laminat în nuanțe mai deschise: stejar alb, fag sau chiar păr. Evitați nuanțele închise de parchet, cum ar fi wenge sau tek, în aceste încăperi. Camerele de mici dimensiuni vor arăta, de asemenea, mai bine dacă montați un parchet deschis la culoare, care va da impresia de spațiu mai mare și de o mai mare luminozitate. Și cum asta ne dorim cu toții, de ce să nu folosim mici trucuri care să ne vină în ajutor?

Cu toate acestea, greșeli mai apar. Astfel, atunci când vine vorba despre asortarea parchetului laminat cu mobilierul și accesoriile din încăpere, o greșeală frecventă apare la alegerea aceleiași nuanțe pentru întreaga încăpere. Dacă mobilă din încăpere este făcută din stejar auriu, ci siguranță nu este o idee foarte bună să montați un parchet în aceeași culoare. Deși este o culoarea vie, folosind aceeași nuanță, camera va arăta lipsită de viață, monotonă, nu va ieși cu nimic în evidență, care să atragă privirile. Iată motivul pentru care trebuie să existe un anumit contrast între diferitele elemente de design ale unei încăperi. De aceea, vă facem și o sugestie în acest sens. Ați putea să coordonați culoarea parchetului laminat dintr-o încăpere cu cea a ușilor de interior. Efectul este mult mai subtil decât cel obținut prin asortarea parchetului cu mobilierul, dar va fi odihnitor și pentru ochi.

Grosimea potrivită de parchet laminat

După cum am mai amintit și mai sus, parchetul laminat este disponibil într-o mare varietate de grosimi, începând de obicei cu 6 mm și ajungând până la 12 mm. Alegerea grosimii potrivite pentru o anumită încăpere/un anumit spațiu este esențială pentru o exploatare în bune condiții a parchetului.

Cu cât grosimea parchetului este mai mare, atunci cu atât acesta este mai recomandat pentru spații cu trafic intens. Dacă ați fost măcar o dată la achiziționat de parchet, atunci ați observat că prețul pe metru pătrat al parchetului laminat creste odată cu grosimea acestuia. Pentru a beneficia din plin de calitățile și confortul parchetului laminat și, în același timp, pentru a nu plăti mai mult decât este nevoie pentru achiziționarea acestuia, iată câteva reguli după care ar trebui să vă orientați.

Parchetul laminat cu grosime de 6, 7 sau chiar 8 mm este potrivit pentru zone cu trafic mai redus, cum ar fi dormitoarele, biroul de acasă, holurile din interiorul locuinței. Atunci când vine vorba despre parchet laminat cu grosimi cuprinse între 6 și 8 mm, calitatea suprafeței pe care acesta va montat este esențială. Dumneavoastră, sau după caz meșterul care vă montează parchetul trebuie să vă asigurați că pardoseala nu are diferențe de nivel mai mari de 1-2 mm, care vor fi compensate cu ajutorul foliei izolatoare ce se așterne sub stratul de parchet.

În schimb, pentru spații cu trafic mai intens, cum sunt camera de zi, bucătăria sau holul de acces în locuință, este recomandat să alegeți parchet cu grosimea minimă de 8 mm, preferabil 10 sau 12 mm. Acest parchet se pretează cel mai bine pentru pardoseala de ciment a locuinței și, în timp, se va dovedi o alegere mai economică, deoarece veți observa că nu veți întâmpina probleme cu îmbinările plăcilor de parchet laminat și cu uzura prematură a acestora.

În cazul spațiilor publice cu trafic intens, cum ar fi spațiile comerciale, birourile sau instituțiile publice, alegerea parchetului laminat nu trebuie să țină cont doar de grosimea acestuia. Chiar și un parchet gros, de 10-12 mm, nu este în mod automat adecvat pentru trafic comercial intens. În acest caz trebuie să căutați parchet laminat cu inscripții de genul “trafic comercial” sau “trafic commercial intens”.

Dacă grosimea parchetului este aleasă în mod adecvat pentru spațiul respectiv, parchetul va rezista și va arăta ca nou ani de zile. De aceea, e bine să nu faceți economii de moment. Nu alegeți un parchet laminat prea subțire în camera de zi sau în bucătărie, gândindu-vă că este mai ieftin, și poate că ar fi mai bine să vă orientați spre soluții durabile, adaptate spațiului respectiv, ce vor duce la economii inteligente, pe termen lung.

Cam acestea au fost indicațiile noapte despre parchetul laminat, iar dacă ați decis ca locuința dumneavoastră să beneficieze de calitățile acestuia, atunci poate ar fi bine să luați în calcul și micile noastre indicații. Veți vedea că ieșiți în câștig, pe termen lung, iar dacă veți avea grijă să îl îngrijiți corespunzător, parchetul va avea o durată de viață lungă.

Parchet masiv sau laminat? Pro și contra

Te gândești la parchet pentru pardoseala casei? Ce alegi: parchet masiv sau laminat? Pro și contra, precum și alte informații utile, te așteaptă în acest articol. Parchetul este o investiție serioasă. De el depinde buna izolarea fonică și termică a camerelor, dar și aspectul acestora. Iar într-un atare proces, se […] mai mult »

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre parchet

Vrei o pardoseală bună? Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre parchet, conform specialiștilor. Parchetul poate fi o opțiune potrivită pentru pardoseală, excelând la capitolul durabilitate și estetică. Într-o eră tehnologizată, cu tot mai multe informații și oferte disponibile, e greu, totuși, să-ți formezi o opinie și […] mai mult »