Cel mai bun parchet masiv

Parchetul tradițional (întâlnit și sub denumirea de parchet masiv sau parchet clasic) a fost, datorită extremei lui simplități constructive, de-a lungul timpului, cel mai răspândit tip de parchet. Este format integral din lemn; în 99% din cazuri, pe piață se găsește nefinisat (nelăcuit / neceruit/ neuleiat), gata pregătit pentru șlefuire și finisare. Prin frumusețea sa naturală și marea varietate de esențe parchetul masiv poate completa orice stil decorativ asigurând spațial, unde se montează, stil, valoare, personalitate și frumusețe.

cel-mai-bun-parchet-masivMulți sunt cei care încă îl preferă, pentru că se păstrează ușor, este silențios, rezistent, economic și durabil în timp la uzură și la varietățile climaterice, nu reține praful, mucegaiul, este ușor de curățat, bun izolator acustic și este de o calitate extraordinară. În prezent, în magazinele de profil încă mai există o gamă variată de parchet din lemn masiv.

Specialiștii sunt de părere că tipul de parchet masiv din lemn este tocmai acel element definitoriu al oricărei locuințe, care vin cu un plus de valoare și unicitate, conferindu-i acesteia acea senzație căldură și personalitate, ceea ce transformă orice casă în căminul visurilor fiecăruia dintre noi.

Datorită tehnologiei folosite în procesele de producție și finisare, parchetul masiv se poate monta oriunde în cadrul locuinței, chiar și în încăperi ce au o umiditate ridicată (spre exemplu băi sau bucătării). Esența lemnului folosit în realizarea parchetului va da o textură specifică și unică fiecărui tip de parchet masiv, dar vine în plus, și cu o garantare a calității acestuia.

Fie că vorbim despre parchet finisat sau de parchet nefinisat, rezultatul și impactul pe care acesta le are asupra căminului nostru este același, parchetul masiv va oferi un mediu plăcut ochiului și va conferi un plus de valoare tuturor celorlalte elemente din interiorul acestuia.

Cel mai bun parchet din lemn masiv este ideal pentru o pardoseală cu durată foarte mare de viață (până la 100 de ani dacă este îngrijit corect), care oferă personalitate și căldură unei încăperi.

Este disponibil atât sub forma esențelor autohtone precum fag, cireș, stejar etc., precum și sub forma esențelor exotice.

Cel mai pun parchet masiv, spre deosebire de cel triplu stratificat, se livrează nefinisat, urmând ca după instalare să fie rașchetat și lăcuit.

Parchetul masiv din lemn finisat are principalul avantaj de a fi perfect lin, cu o textura rafinată ce înlesnește procesul de montare și curățare ulterioară, va fi disponibil doar în varianta pe care producătorul o dispune (rustic, select și royal).

Parchetul masiv din lemn nefinisat aduce în prim plan dorința explicită a clientului, acesta putând alege forma de finisare și este disponibil pe mai multe dimensiuni 15-22 mm grosime, 20-120 mm lățime și 250-1,200 mm lungime.

Montajul parchetului masiv

Spre deosebire de cel stratificat, unde montajul se face relativ ușor, în cazul parchetului masiv, acest lucru se face respectând anumite cerințe, tocmai pentru a-i spori rezistența și durata de viață. De aceea, dacă nu vă pricepeți, cel mai bine lăsați această operațiune pe seama montatorilor de parchet. Totuși, vă spunem de ce anume trebuie să se țină cont, pentru o montare corectă.

Astfel, încăperea trebuie să fie încălzită la o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius, iar înainte de începerea montajului se verifică caracteristicile suportului de montaj (orizontalitate, planeitate, duritate, umiditate relativă care nu trebuie să depăşească specificațiile recomandate de producătorul materialelor cu care va fi montat parchetul). Suportul se aspiră pentru a înlătura orice urmă de praf.

La montajul parchetului masiv se foloseşte adeziv special pentru lipit parchet, iar parchetul se păstrează ambalat până la punerea în utilizare. De altfel, este interzis ca parchetul să intre în contact cu apa înainte sau după montaj.

Avantaje și dezavantaje

Ca la toate tipurile de parchet, și acesta prezintă avantaje și dezavantaje, rămâne ca dumneavoastră să decideți dacă este ceea ce aveți nevoie pentru locuința dumneavoastră.

Astfel, alegând un parchet masiv vă puteți bucura de un aspect deosebit care evidențiază rafinamentul și eleganța; se integrează oricărui stil (modern, exotic, rustic s.a.); este un bun izolator termic atât în anotimpul călduros cât și rece; este un bun izolator acustic; este rezistent la uzură și cu trecerea timpului acesta devine mai prețios; este rezistent la variațiile de temperatură; se poate ușor recondiționa, fără a fi necesară demontarea acestuia; este ușor de curățat și întreținut, iar culoarea naturală îi conferă acestuia un aspect călduros și prietenos.

Din păcate, există și unele dezavantaje. Astfel, parchetul masiv necesită depozitare (uscare) îndelungată până la montare, pentru a înlătura umezeala din fibra lemnoasă; montajul trebuie executat de o persoană specializată și cu experiență în domeniu; îngrijirea se face frecvent și cu multă atenție; se poate zgâria ușor; se deformează ușor la inundații, ca să nu mai vorbim că are un preț destul de ridicat, mai ales când vorbim de parchetul din lemn masiv exotic.

Parchetul masiv, perfect pentru dormitor

Dacă doriți, de exemplu, să montați parchet în dormitor, atunci poate că un parchet masiv poate fi exact ceea ce aveți nevoie. Veți descoperi că cel mai bun parchet masiv este un bun izolator termic, dar mai ales, oferă oricărei încăperi o eleganță aparte, ce vă duce cu gândul la castelele de odinioară. Poate fi regăsit într-o mulțime variată de modele și culori, ceea ce-l face să fie simplu de integrat în orice decor. De remarcat că până și valoarea locuinței va crește o dată cu montarea unui parchet masiv.

Atunci când alegeți un parchet masiv, vă veți bucura de senzația de căldură, de intimitate pe care vi le oferă, ca să nu mai vorbim și de faptul că poate fi realizat din diverse esențe. Între cele mai comune sunt cele din stejar, bambus, nuc, cireș și nu numai. Un astfel de parchet este extrem de durabil în timp, iar dacă este întreținut periodic aspectul său de nou va fi menținut fără probleme.

Parchetul masiv are avantajul că se poate rașcheta și lăcui, iar în urma acestor procese el va arata exact ca și unul proaspăt montat.

Acest tip de pardoseală este unul simplu de curățat, având avantajul că nu reține praful și nici mucegaiul. Curățarea ușoara a unui parchet masiv îl face o alegere de top, iar dacă îl ștergeți cu mopul umezit va fi suficient pentru a-l menține curat.

Desigur că puteți opta pentru un parchet masiv în dormitor, dar și în alte încăperi, unde se va remarca nu doar prin considerente de ordin estetic, ci și prin utilitatea sa. Un parchet din lemn masiv va avea o durata de viață care se întinde pe zeci de ani, deci vă puteți imagina că faceți o investiție pe termen lung cu el.

Cât privește persoanele care pilda suferă de unele alergii, sau au anumite probleme respiratorii, acest tip de parchet disponibil în varii modele și culori este o alegere optimă pentru că, așa cum am mai spus, nu favorizează formarea mucegaiului.

Durata mare de viață a parchetului masiv îl aduce clar în topul preferințelor clienților, iar în ceea ce privește montarea, aici puteți jongla cu imaginația, deoarece plăcuțele pot fi aranjate și îmbinate în fel și fel de combinații, de structuri și de modele care vă vor face prietenii să se întrebe ce fel de parchet ați folosit.

Pardoseala acestui tip de parchet va fi răcoroasă vara și călduroasă iarna. Dintre diversele tipuri de pardoseli disponibile, acesta este mereu o alegere bună, chiar dacă inițial poate prețul său este mai ridicat. Investiția în parchetul masiv va crește valoarea oricărei locuințe, astfel că pe termen lung veți avea, de fapt, de câștigat cu acest tip de pardoseală. În același timp, parchetul masiv este un produs care se bucură de o perioada de viață lungă, ușor de întreținut și curățat. Varietatea mare de modele și culori disponibile pe piață poate contribui la schimbarea aspectului oricărei încăperi, oricât de banală ar putea părea aceasta.

Atunci când se urmărește achiziționarea unui anumit tip de parchet, este bine sa fie analizate cu atenție atât aspectul exterior al lemnului, dar și proprietățile sale fizice și mecanice. Nu uitați să analizați și utilizarea zilnică a zonei sau umiditatea încăperii unde vreți să-l montați. Aspectul exterior este determinat de culoarea, strălucirea și textura lemnului. Strălucirea depinde de densitatea acestuia, de numărul, dimensiunea și amplasarea fibrelor lemnului. Textura determină valoarea decorativă a lemnului, ceea ce este deosebit de important la fabricarea parchetului artistic. Între densitate și rezistență, există o strânsă legătură, iar lemnul mai greu este mai rezistent.

Ceea ce atrage la parchetul masiv este faptul că se prelucrează ușor, la care se adaugă și varietatea, duritatea, flexibilitatea și superioritatea estetica și practică față de alte tipuri de parchet.

De ce să alegi cel mai bun parchet masiv pentru locuința ta?

În primul rând, trebuie să știi că parchetul masiv este un produs ecologic, fabricat din material natural și este igienic, ușor de întreținut. Parchetul masiv, dacă este îngrijit corect, poate avea o durată de viață ce poate depăși 100 de ani, astfel că și copiii sau nepoții se pot bucura de această investiție, dacă le este pe plac. Parchetul masiv are un aspect atractiv ce dă dovada bunului gust și al rafinamentului proprietarului locuinței.

Variantele de esențe de lemn din care poate fi fabricat parchetul masiv îți permit să obții aspectul estetic pe care ți l-ai dorit prin acel amestec de nuanțe, jocuri de umbre și lumini, realizând un efect original datorită caracteristicilor lemnului natural.

Datorită rezistenței sale, parchetul din lemn masiv poate fi montat în spații moderne sau clasice, în living-uri, bucătarii, dormitoare, terase, restaurante, scări sau spații comerciale, fiind un bun izolator și oferind eleganță locului în care a fost montat.

În prezent există o gama variată de parchet din lemn masiv. Pe lângă esențele clasice, de frasin, stejar, cireș, paltin, nuc, există și parchet din diverse esențe exotice din Asia, Africa și America de Sud.

Parchet masiv sau laminat? Pro și contra

Te gândești la parchet pentru pardoseala casei? Ce alegi: parchet masiv sau laminat? Pro și contra, precum și alte informații utile, te așteaptă în acest articol. Parchetul este o investiție serioasă. De el depinde buna izolarea fonică și termică a camerelor, dar și aspectul acestora. Iar într-un atare proces, se […] mai mult »

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre parchet

Vrei o pardoseală bună? Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre parchet, conform specialiștilor. Parchetul poate fi o opțiune potrivită pentru pardoseală, excelând la capitolul durabilitate și estetică. Într-o eră tehnologizată, cu tot mai multe informații și oferte disponibile, e greu, totuși, să-ți formezi o opinie și […] mai mult »