Grosimea parchetului din lemn – când și ce dimensiuni alegem?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alegerea parchetului pentru o locuință are la bază, de cele mai multe ori, considerente subiective, care fac trimitere în primul rând la aspectul estetic și în al doilea rând la cele de natură financiară.

Cu toate acestea, alegerea parchetului ar trebui să însemne mai mult de atât, mai ales că este un produs pe care nu-l schimbăm deloc frecvent, chiar extrem de rar sau poate chiar niciodată dacă vorbim de un parchet din lemn masiv.

Așadar, pe lângă culoare și preț, ar trebuie să ne mai ridice semne de întrebare și dimensiunea în lungime și în lățime a plăcilor de parchet din lemn, esența lemnului, precum și grosimea plăcilor, și  vorbim strict despre parchetul stratificat și lemn masiv.

Despre esențele de lemn am mai discutat, atât pe site-ul www.superparchet.ro, cât și pe celmaibunparchet.ro, unde veți găsi materiale dedicate, la fel și despre grosimea plăcilor de parchet de lemn, însă am amintit doar cifre.

În materialul de față ne-am propus să dezbatem despre cât de importante sunt aceste cifre și dacă fiecărei încăperi îi corespunde un standard.

  1. Așadar, primul lucru ce trebuie clarificat este cel despre dimensiunile plăcilor de parchet și camerele din locuințele noastre. Încă de la început trebuie menționat că, în ciuda așteptărilor, mai ales în rândul amatorilor, grosimea plăcilor de parchet, indiferent că vorbim de stratificat, lemn masiv sau chiar și laminat, nu trebuie să difere de la o încăpere la alta. Montarea unor plăci cu dimensiuni diferite într-o locuință unde se presupune că întreaga pardoseală este la același nivel de înălțime, va avea ca rezultat diferențe de nivel și va necesita și montarea unor praguri la granița dintre camere.
  1. Un alt lucru ce trebuie amintit în cazul parchetului din lemn este că grosimea sa nu are neapărat legătură cu gradul de trafic. Rezistența la trafic intens este dată mai exact de finisajul aplicat peste placa de parchet, precum și de esența lemnului. Așadar, este inutilă alegerea unui model de parchet mai gros în hol decât în dormitor, dacă acesta este realizat dintr-o esență moale, iar finisajul nu este destinat traficului intens.
  2. De ce sunt disponibile diferite grosimi totuși? Ei bine, atât în cazul parchetului din lemn stratificat, cât și a celui din lemn masiv, grosimea plăcii reprezintă un reper în ceea ce privește numărul de reîmprospătări ce pot fi aplicate acestor produse. Concret, pentru a îndepărta orice dubiu, vom lua drept exemplu parchet triplu stratificat, format, după cum îi spune și numele, din trei straturi, cel de la suprafață sau de uzură având cea mai mică grosime de 3,5 mm, cu toate că acesta poate la fel de bine să atingă și grosimea de 5 mm. Aceasta cifră nu este doar un număr, el este și numărul de posibile de rașchetări ce pot fi aplicat parchetului.
  1. Totodată cu cât un parchetul din lemn este mai gros cu atât acesta va oferi o mai bună izolare. Faptul că lemnul este un material cu excelente proprietăți acustice și termice nu este un secret, iar acesta montat pe podea, sub forma parchetului stratificat sau masiv el va oferi un plus de valoare vizual, termic și fonic.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *