Cel mai bun parchet stratificat

Atunci când vine vorba de renovat, cu toții ne dorim ca locuința noastră să arate precum cele din fotografiile din cataloagele de mobilă, unde totul strălucește și ne face să visăm cu ochii deschiși.

parchet-stratificatDacă te–ai gândit să faci o investiție pe termen lung, pentru că nu dispui de finanțele necesare pentru a-ți renova casa ori de câte ori dorești, îți oferim câteva idei despre cum să alegi cel mai bun parchet și câteva sfaturi care te vor ajuta.

Desigur că ai observat că la ora actuală, pe piața de gen, oferta de parchet este una foarte generoasă, cu o paleta de culori diversificată, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele, astfel că îți este destul de greu să alegi cel mai bun parchet pentru casa ta. Cu toate acestea, în alegerea ta trebuie să ții cont de anumiți factori și de rezistența parchetului în timp, deoarece este o investiție pe termen lung. Calitatea materialelor, rezistența culorilor și a luciului sunt deosebit de importante atunci când alegi parchetul. De asemenea, contează foarte mult dacă vrei un parchet cu un aspect modern sau îți dorești în casa ta unul de tipul clasic, din lemn, în nuanțe naturale.

Montare în doar câteva ore

Spre deosebire de plăcile masive din lemn ale parchetului clasic, parchetul stratificat, căci despre el o să vorbim în rândurile care vor urma, este realizat din foițe subțiri de lemn lipite și presate la temperaturi înalte. Acest tip de parchet este deja lăcuit și șlefuit, astfel că poate fi montat în câteva ore, ceea ce reprezintă un mare avantaj. Există parchet dublustratificat și triplustratificat, ultimul dintre ele fiind mai gros și cu o capacitate mai mare de izolare.

Cu toate acestea, și acest tip de parchet are o rezistență medie la zgârieturi, la fel ca parchetul din lemn masiv. În schimb, spre deosebire de cel masiv, după mai mulți ani de folosire, poate fi șlefuit și lăcuit din nou pentru a-și recăpăta frumusețea și va părea ca nou.

După cum am mai spus, este realizat din foiţe de lemn lipite (cu grosimea de aproximativ 15 mm). În majoritatea cazurilor, este şlefuit şi lăcuit şi nu mai necesită o altă operaţiune decât montajul. Panourile se îmbină nut-feder sau lock-connect şi sunt finisate cu lacuri/uleiuri speciale pentru pardoseli. Dispunerea perpendiculară a straturilor nu-i permite să se deterioreze în timp, aşa că, după ani de folosire, stratul de uzură poate fi şlefuit şi relăcuit. Cât privește rezistenţa la zgâriere, aceasta este aproximativ aceeaşi ca a parchetului masiv. Parchetul triplustratificat este mai stabil decât cel dublu stratificat şi, prin urmare, mai scump. Și, dacă încăperile locuinţei tale sunt prevăzute cu încălzire prin pardoseală, atunci îţi recomandăm să alegi parchet stratificat.

Avantajele acestuia s-ar putea rezuma lesne. Datorită grosimii, poate fi montat pe orice suport, aveți parte de un montaj rapid, mai puţine materiale, ceea ce-l face să aibă un preţ rezonabil

La dezavantaje menționăm durata mai mică de viaţă, dar și o putere de izolare mai mică faţă de parchetul masiv.

Specialiștii în domeniu au observat că atunci când vine vorba de amenajarea pardoselii, românii au o predilecție către parchetul stratificat, în culori deschise şi cu plăci de dimensiuni mari. Este preferat în deosebi cel din stejar, datorită proprietăţilor sale şi a multiplelor avantaje faţă de cel din lemn masiv sau cel laminat. Comparativ cu parchetul din lemn masiv, a cărui stabilitate dimensională depinde de umiditatea lemnului, este mai rezistent, și se comportă mult mai bine în condiții de umiditate, fiind și foarte fiabil la zgârieturi şi cu un aspect elegant.

Conceput să reziste

Întregul proces de producție al parchetului stratificat este unul controlat și organizat într-un mod în care este eliminat orice impact negativ asupra mediului, iar lacurile și uleiul folosite pentru finisarea și tratarea parchetului sunt ecologice.

Cel mai bun parchet stratificat este special conceput să reziste variațiilor normale de umiditate ale aerului (trebuie să știți că umiditatea relativă a aerului să fie cuprinsă între 45 – 60% RH). În plus, datorită dispunerii straturilor, perpendicular unul pe celălalt, parchetul stratificat este mult mai rezistent la dilatație și contracție decât podelele din lemn masiv.

Nu uitați însă că performanța parchetului depinde foarte mult de instalarea corectă a acestuia. Instalarea trebuie să se facă în conformitate cu instrucțiunile și recomandările producătorului (din ambalajul original), folosind o echipă specializată de montatori, pentru a nu avea parte de ceva surprize neplăcute.

Veți observa că parchetul stratificat, odată instalat, datorită expunerii la lumina naturală a soarelui (total sau parțial), își schimbă culoarea în timp (oxidează).

Avantaje și dezavantaje

Specialiștii în domeniu susțin că parchetul stratificat prezintă un număr mare de avantaje. Este o pardoseală naturală, care asigură un transfer termic excelent, se produce într-o gamă foarte mare de decoruri, culori și esențe de lemn, așa încât poate satisface orice idei de amenajare, se întreține ușor, prin aspirare și apoi curățare cu produse speciale pentru lemn, se montează ușor, este un produs natural și este foarte prietenos cu mediul ambiental, deoarece nu degajă substanțe periculoase pentru sănătate.

De asemenea, parchetul din lemn menține în permanență un nivel de umiditate constant în locuința în care este instalat și degajă pentru o perioadă lungă de timp, un miros plăcut de lemn.

Avantajele principale se referă la stabilitate dimensională, izolare termică, rezistența în timp, rezistența la uzură, posibilitatea de a instala sisteme de încălzire prin pardoseală și sistemul de instalare cu click.

Cât privește dezavantajele, unul important ar fi că nu poate fi recondiționat de foarte multe ori, ceea ce face ca durata sa de viață să fie mai scurtă. Se poate folosi pentru spații rezidențiale dar și pentru spații comerciale, office, hoteliere, etc. Stratul superior al parchetului din lemn stratificat poate fi dintr-o esență diferită de celelalte straturi de dedesubt. Acest lucru permite producătorilor să ofere utilizatorilor o varietate de esențe fără ca acestea să atingă prețuri ridicate. Stabilitatea dimensională bună a parchetului stratificat presupune ca acesta să poată fi instalat în toate încăperile. Poate fi fixat cu ajutorul cuielor, adezivului sau montat pe diferite tipuri de podea, incluzând câteva tipuri de podea existente.

Un parchet stratificat este alegerea potrivită atunci când vine vorba de spații în care se dorește aspectul natural inconfundabil al lemnului. În funcție de buget și preferințe, ai la dispoziție cam tot ce ai nevoie. Totuși, noi te sfătuim să apelezi la serviciile specialiștilor pentru montajul pardoselii alese pentru rezultate impecabile!

Un montaj bun îi mărește durata de viață

Cât priveşte montajul celui mai bun parchet stratificat, este important ca paşii să fie urmaţi atent, de aceea este indicat ca montarea să se facă de cineva care chiar se pricepe. Astfel, pregătirea stratului suport este foarte importantă, fiind necesar ca acesta să nu prezinte denivelări mai mari de 3 mm, să fie curat şi uscat. De asemenea, trebuie lăsat un spaţiu de dilataţie, iar de regulă se folosesc pene distanţiere în momentul instalării plăcilor, al căror sistem de îmbinare trebuie înlăturat pentru cele dinspre perete. După montajul plăcilor, penele distanţiere sunt eliminate şi se montează plintele şi pragurile.

Este foarte important ca parchetul să fie în stare impecabilă atunci când va fi montat. Ca atare, înainte de a începe procedurile de montare, parchetul trebuie verificat pentru a nu prezenta deteriorări. Spaţiul unde va fi montat trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru ca operaţiunea de montaj să fie bine realizată. Una dintre acestea se referă la temperatura din cameră care trebuie să fie constantă şi să nu depăşească 17-18 grade Celsius. Suprafaţa pe care va fi montat parchetul trebuie să fie curată şi netedă. Este indicat, în cazul în care există pete de var sau de vopsea, să fie curăţate pentru ca să poată fi aplicată şapa autonivelantă. Specialiştii noştri recomandă aplicarea unui strat de răşină peste aceasta pentru a împiedica evaporarea apei din şapă, după care se poate trece la montajul parchetului.

În prezent, designul interior a evoluat şi parchetul nu mai este folosit doar în camere şi pe holuri, ci poate fi utilizat chiar şi în bucătărie sau în camera de baie. Veți vedea că procedând astfel aveți parte de un efect exotic şi original.

Pentru a preveni uzura şi deteriorarea aspectului, este indicat ca parchetul să fie tratat periodic. În funcţie de stilul în care este decorată o încăpere va fi ales şi tipul de parchet şi esenţa din care este fabricat. Designerii recomandă, pentru interioarele exclusiviste, esenţe rare, care nu doar că vor transforma încăperile şi le vor conferi un aspect elegant, dar au şi o durabilitate mare. Mai mult decât atât, designerii de renume recomandă combinaţiile de esenţe şi culori în ceea ce priveşte parchetul. Astfel, cu doar câteva mici artificii, pardoselile casei dumneavoastră se transformă din ceva anost în adevărate opere de artă, iar interioarele sunt elitiste. În ultima perioadă, trendul în materie de design interior impune utilizarea parchetului cu inserţii din mozaic sau din marmură, disponibile într-o multitudine de culori şi de forme. Pentru a avea un aspect frumos timp îndelungat, parchetul din lemn masiv trebuie întreţinut așa cum se cuvine. Astfel, trebuie utilizate doar produse de curăţenie destinate lemnului şi trebuie evitată umezeala. Pentru a preveni zgârierea pardoselilor, este indicată amplasarea de protectori sub picioarele mobilelor.

Parchetul stratificat se curăţă cu o perie din microfibre uşor umedă sau cu un mop umed, apoi se şterge cu o cârpă uscată. Dacă este foarte murdar, adaugă în apă o picătură de detergent de vase, iar dacă este îmbâcsit de produse de curăţat nepotrivite, adaugă în apă o picătură de oţet alb.

Sperăm că micile noastre indicații ți-au fost de folos, nu rămâne decât ca tu să alegi ceea ce ți se potrivește.