Ai optat pentru încălzirea prin pardoseală? Atunci trebuie să iei parchetul potrivit. Iată recomandările specialiștilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Încălzirea prin pardoseală este o metodă de încălzire a locuințelor care crește în popularitate și motivele sunt lesne de înțeles. Cu un factor de confort deosebit de ridicat, împreună cu o distribuție plăcută a căldurii, mulți susțin că există o pierdere mai mică de căldură cu această opțiune în comparație cu radiatoarele convenționale. Prin urmare, cei care optează pentru încălzire prin pardoseală, se află în căutarea parchetului potrivit.

Principala diferență între diferitele materiale de pardoseală și gradul de adecvare la încălzirea prin pardoseală constă în conductivitatea termică a materialului, ceea ce înseamnă cât de rapid căldura generată ajunge la suprafața podelei. Cea mai bună podea pentru încălzirea prin pardoseală este cea cu o bună conductivitate, deoarece se încălzește mai repede, oferă mai multă căldură și este mai durabilă.

Tipurile de parchet existente au proprietăți termice diferite, astfel că există diferențe în ceea ce privește adecvarea lor pentru utilizarea cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Cu cât sunt mai dense și mai subțiri plăcile de parchet, cu atât mai bine conduc căldura. Indiferent de tipul de parchet, întotdeauna trebuie să se acorde o atenție sporită la grosimea plăcilor de parchet, astfel încât podeaua să nu acționeze ca un izolator care blochează căldura. Ca regulă generală pentru parchetul din lemn, temperatura suprafeței pardoselii nu trebuie să depășească 27 °C. Încălzirea prin pardoseală modifică conținutul de umiditate al lemnului, deci trebuie să alegeți un tip de parchet care se poate adapta la schimbările de temperatură, fără ca aspectul parchetului să aibă de suferit. 

Parchetul stratificat este cel mai eficient tip de parchet pentru sistemul de încălzire prin pardoseală, deoarece reușește să se adapteze la schimbările de temperatură, iar nivelul de umiditate și aspectul său nu sunt compromise.

Cu privire la modalitatea de montare, specialiștii, precum cei de la Alma Parchet care oferă consiliere inclusiv la acest capitol, vin cu următoarea recomandare: pentru a profita de beneficiile încălzirii prin pardoseală, fără însă ca parchetul să aibă de suferit, ideal ar fi ca acesta să se lipească de suprafața suport cu ajutorul unui adeziv elastic.

Rolul adezivului elastic în cazul încălzirii prin pardoseală este destul de important, el se dilata sau contracta la variațiile de temperatură, fără a da naștere barierelor termice. Cu toate că acest lucru nu poate fi perceput cu ochiul liber, eficiența adezivului elastic va fi dovedită odată cu prima factură de energie electrică.

Parchetul din lemn masiv este destul de predispus la schimbările de umiditate și temperatură, care ar putea conduce la decolorare, deformare și contractare. Dacă doriți totuși parchet din lemn masiv, trebuie să vă asigurați că va exista compatibilitate între parchet și sistemul de încălzire prin pardoseală, în așa fel încât nici căldura să nu fie blocată. Doar producătorul vă poate asigura dacă parchetul masiv este sau nu adecvat pentru utilizarea cu încălzire prin pardoseală. Specialiștii de la Alma Parchet pentru sistemul de încălzire prin pardoseală recomandă parchetul masiv din specii de lemn stabile dimensional, precum teak, iroko, merbau, doussie și padouk.

Când se optează pentru această variantă, se aleg lamele de parchet cu grosimi de 10-15 mm și lățimi de maxim 90 mm.

Dacă vorbim de parchetul laminat, un produs sintetic, cu rezistența la trafic, el poate fi compatibil cu încălzire prin pardoseală. În cazul acestuia, perioada de aclimatizare este cea mai mică. Dacă parchetul din lemn are nevoie de minimum 14 zile pentru a se aclimatiza, parchetul stratificat de minimum 7 zile, în cazul celui laminat durata este de doar 3 zile.

Nu este deloc mai prejos parchetul din bambus care, la fel ca parchetul stratificat, este un bun conductor de căldură, fiind astfel foarte potrivit pentru utilizarea cu încălzire prin pardoseală.

În cele din urmă, lemnul este un material natural care este afectat de umiditatea mediului, de aceea este important să asigurați nivelul de umiditate adecvat parchetului în timpul instalării și să efectuați ciclul corect de încălzire atunci când instalați încălzirea prin pardoseală.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *