De ce ustensile ai nevoie pentru a monta parchetul stratificat din lemn?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Înainte de orice sfat recomandat pentru montarea parchetului, trebuie să facem mențiunea că este mult mai ieftin și mai sigur să apelezi la o firmă specializată sau la un profesionist indiferent de tipul parchetului, însă cu atât mai mult cu cât vorbim de un parchet din lemn masiv. Parchetul din lemn masiv, pe lângă grijă și atenție, necesită ustensile speciale pentru montat, ale căror valoare depășesc cu lejeritate câteva mii sau chiar zeci de mii de euro. Ori, dacă te-ai gândit că vei reuși să economisești ceva bănuți cu montajul parchetului, acest lucru se va adeveri doar dacă te transformi într-un montator profesionist de parchet.

În cazul parchetului stratificat lucrurile stau puțin mai simplu, iar un amator dibaci, atent la detalii ar putea cu mai multă lejeritate să monteze o astfel de pardoseala, mai ales dacă vorbim despre sistemul click.

Astfel, dacă te știi îndemânatic ai putea încerca să montezi tu pardoseala din lemn stratificat, dar înainte de toate, ar fi bine să te asiguri că ai toate ustensilele la îndemână și știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi în montarea parchetului din lemn:

  1. Pregătirea podelei

Suprafața de montare trebuie să fie foarte bine pregătită înainte de instalarea parchetului. Trebuie să te asiguri că izolația termică și cea împotriva umezelii a fost realizată optim și că podeaua este curățată, uscată și netedă. ATENȚIE! Gradul de umiditate din șapă, stratul suport, este un aspect ce nu trebuie neglijat, el nu trebuie să depășească 2%CM

Materiale necesare

În această etapă vei avea nevoie de șmirghel pentru a netezi suprafața și pentru a o aduce la același nivel. Mai poți avea nevoie și de amorse, bariere de umiditate sau mașină pentru șlefuit, în funcție de situație.

  1. Aclimatizarea parchetului de lemn

Înainte de montarea oricărui tip de parchet, trebuie să fie realizată aclimatizarea acestuia. Ce presupune acest lucru? Lăsarea parchetului de lemn în încăperea în care va fi montat timp de cel puțin 72 de ore înainte de instalare. Ce nu știu unii este faptul că și materialele care vor fi utilizate la montarea parchetului trebuie aclimatizate, nu doar plăcile de parchet în sine.

  1. Montarea parchetului

Înainte de a începe să montezi propriu-zis parchetul, ar fi bine să începi să așezi de probă plăcile de parchet pentru a vedea cum va fi aspectul final al parchetului, în materie de culori și nuanțe. Ulterior, poți începe să aliniezi primul rând de plăci pentru a te asigura că vei avea o linie dreaptă dintr-un capăt al camerei în celălalt. Ideal ar fi să începi cu rândul paralel cu cel mai lung perete din cameră și să lași întotdeauna o distanță de 1 cm, distanță numită și rost de dilatare, între perete și parchet. Un truc folositor pentru a te asigura că parchetul se va așeza bine atunci când ai de-a face cu suprafețe de podea mai mari este să împarți pardoseala în segmente mai mici și să folosești 10 milimetri de dilatație la fiecare 4-5 metri liniari de suprafață.

Materiale necesare

În această etapă ai nevoie de un ciocan de cauciuc, de pene distanțiere, bloc de batere, ferăstrău de mână sau electric etc.

  1. Montarea plintelor

După ce ai terminat de montat parchetul din lemn stratificat, un ultim pas, pentru a considera lucrarea terminată, este de a monta și plintele.

Acestea sunt elemente auxiliare, cu rol estetic și funcțional. O încăpere cu pardoseala din lemn fără plintă este incompletă și mai puțin fermecătoare, pentru că aceasta reprezintă elementul de legătură între cele două planuri și totodată modalitatea prin care pot fi mascate micile imperfecțiuni.

Materiale necesare

Pe lângă evidenta plintă, care trebuie să fie într-o culoare similară cu cea a parchetului pentru a sublinia discreția, vei mai avea nevoie și de o ruletă, un creion pentru a marca zona de tăiere și o unealtă de tăiat, de preferat electrică, însă merge și una manuală.

La capitolul tehnică de montaj, pentru o viață cât mai lungă a plintei, aceasta poate fi deopotrivă fixată cu dibluri, cât și cu adeziv.

Pentru detalii suplimentare sau neclarități luați legătura cu un specialist.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *