Diferențele între tipurile de parchet stratificat. Puțini sunt cei care le știu pe toate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Parchetul stratificat este alcătuit din 2 până la 12 straturi de tipuri de lemn stratificate, lipite și presate împreună. Straturile inferioare, numite și „nucleul” sau „miezul” parchetului sunt, în general, fabricate din pal, MDF sau alte furnire tehnice, în timp ce  stratul de la suprafață, numit „strat de uzură” este realizat din lemn de esență tare, lipit și presat pe suprafața stratului interior. Parchetul stratificat este realizat din numeroase specii de lemn, așa că sigur vei găsi ceva care să corespundă cu gusturile și cu cerințele tale. Dar până la alegerea modelului de parchet, poate că vrei să știi mai multe detalii despre parchetul stratificat.

În general, acest tip de parchet se remarcă printr-o stabilitate dimensională mai mare decât cea a  parchetului masiv. Mai exact, parchetul stratificat „lucrează” mai puțin după instalare, motiv pentru care poate fi montat în baie, în bucătărie și la parterul casei. De asemenea, tot în comparație cu cel masiv, parchetul stratificat poate fi montat fără adeziv (flotant), ceea ce se traduce pe o parte prin costuri mai mici cu montajul, dar și o perioadă mai scurtă de execuție.

Care sunt principalele diferențe între tipurile de parchet stratificat?

  • Parchetul stratificat este fabricat într-o gamă variată de dimensiuni ale lamelelor, fie că este vorba de grosimea sau lungimea, cat și latimea lor. Este disponibil și într-o mare varietate de specii de lemn, atât autohton, cât și exotic și, de asemenea, prezintă o multitudine de finisaje. Poți opta, de asemenea, pentru un model de parchet cu un finisaj realizat manual.
  • Unele tipuri de parchet stratificat au stratul de uzură mai subțire de 2 mm, ceea ce înseamnă că nu poate fi șlefuit și refăcut odată ce este uzat. Un astfel de parchet are o durată medie de viață cuprinsă între 10-15 de ani, în funcție de trafic. Alte tipuri de parchet stratificat au un strat de uzură mai gros de 2 mm, adică poate fi complet șlefuit și refăcut o data sau de mai multe ori. Parchetul care este prevăzut cu un strat de uzură mai gros este adesea mai scump, dar poate avea o durată de viață cuprinsă între 30 și 60 de ani.
  • Un alt aspect care face diferența între parchetul stratificat și cel masiv ar fi – dacă ar trebui să ne raportam strict la materia primă (lemnul) – faptul că primul valorifică speciile scumpe de lemn. Dintr-o anumită cantitate de lemn se poate produce mai mult parchet stratificat decât de parchet masiv. Mai exact, parchetul stratificat folosește doar în partea superioară un lemn valoros, în timp ce nucleul este format dintr-un lemn care se dezvoltă ușor. De aici și costul mai mic față de parchetul din lemn masiv.
  • Nu puțini sunt cei care consideră că parchetul stratificat nu este la fel de bun ca parchetul din lemn masiv, din diferite motive. Ca în cazul tuturor produselor de consum, producătorii fabrică produse care îndeplinesc diferite niveluri de calitate, fiecare nivel potrivindu-se cu o anumită limită de preț în cadrul pieței. Astfel, sunt tipuri de parchet stratificat fabricate în mod specific pentru a fi mai accesibile pentru un anumit segment de piață. Totuși, aceste opțiuni mai ieftine nu reprezintă tot timpul o investiție sănătoasă mai ales pentru cei care țin la calitate, rezistență și durabilitate, deoarece, în general, se uzează mult mai repede.Cu toate acestea există și parchet stratificat fabricat din cele mai bune materii prime disponibile conceput exact pentru potențialii cumpărători care doresc un produs de cea mai bună calitate. Acest parchet stratificat este foarte bine finisat și are un strat de uzură cu grosimea cuprinsă între 3-6 mm, care poate fi șlefuit și refinisat dacă va fi necesar vreodată.

Se pare că industria pardoselilor se confruntă cu o mare problemă, și anume tipurile de parchete stratificate sunt adesea amestecate de către comercianții cu amănuntul, iar diferențele dintre ele ori nu sunt cunoscute ori nu sunt explicate pe deplin consumatorului. Astfel, în multe cazuri, clientul crede că face o afacere excelentă dacă achiziționează un parchet ieftin și, de abia după instalare, își dă seama că nu e tocmai ce și-a dorit în termeni de calitate. În alte cazuri, consumatorii încep să creadă că parchetul stratificat este de o calitate mult inferioară în comparație cu parchetul din lemn masiv. Chiar dacă bugetul multora este restrâns, este posibil să găsiți un parchet stratificat de bună calitate, dacă știți toate diferențele explicate în aceste rânduri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *